Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nagyobb az esély a koraszülésre a túlsúlyos kismamáknál

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: koraszülés, terhesség, elhízás
Nagyobb az esély a koraszülésre a túlsúlyos kismamáknál

Egy friss svédországi tanulmány szerint, melyet több mint 1,5 millió terhesség nyomon követésével végeztek, az elhízott és túlsúlyos várandós nők nagyobb eséllyel hozzák idő előtt világra újszülötteiket, és a koraszülés esélye annál nagyobb, minél több az illetőn a súlyfelesleg. A Journal of the American Medical Association című lapban megjelent tanulmányban a szakemberek arról számolnak be, hogy a túlsúllyal járó egészségügyi problémák - például a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, a magas koleszterinszint vagy a különféle fertőzések esélyének megemelkedése - közvetlen kihatással vannak arra, hogy a kismama képes-e a kiírt időpontig kihordani gyermekét, vagy idő előtt világra jön az újszülött.

Amint arról a kutatást vezető dr. Sven Cnattingius, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa beszámolt, a 37. hét előtt történő születés a legtöbb csecsemőhalál fő oka, továbbá számos újszülött kori megbetegedésért, valamint egyes mozgásszervi rendellenességekért is felelős.


A vizsgálat során a kutatók 1992 és 2010 közötti születéseket elemeztek ki, mely során egyrészt rögzítették az anya testtömeg-indexét abban az időpontban, amikor először jelent meg terhességi vizsgálaton, továbbá a terhesség alatt jelentkező komplikációkat, illetve a születést követő egészségügyi problémákat is számba vették. A szakemberek azt találták, hogy a koraszülések esélye egyenes arányban növekedett az anya testtömeg-indexének emelkedésével, és ez mind a 22-27. hét közötti, mind a 28-31., illetve a 32-36. hét között történt születésekre igaz volt. A szakemberek úgy véli, bár a kutatás Svédországban készült, az eredmények bármely más lakosságára is érvényesek lehetnek, hiszen például az Egyesült Államokban - ahol a nőknek több mint a fele túlsúlyos vagy erősen elhízott - kétszer akkora a koraszülések aránya, mint Svédországban.


Dr. Jill Rabin szülész-nőgyógyász hozzátette, hogy az elhízott nőknél megnő a húgyúti, valamint a hüvelyi fertőzések aránya, ami szintén hozzájárul a koraszülés esélyének megemelkedéséhez. A pontosabb okok megértéséhez azonban még további kutatásokra lesz szükség, az azonban már most kijelenthető, hogy aki gyermekvállalásra készül, próbáljon meg még előtte belefogni a diétázásba, a terhessége során pedig igyekezzen a lehető legkevesebb plusz súlyt magára szedni.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Dr Bódi Éva Rendelőintézeti... Dr Bódi Éva Gyöngyös