Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Minél több ideig túlsúlyos valaki, annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának esélye

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: elhízás. túlsúly, szívbetegség

Újabb rossz hír a súlyfölösleggel küszködők számára: egy hosszú távú, 30 éves megfigyelési időszakból következtető tanulmányból kiderült, hogy minél tovább tartozik valaki az elhízottak közé, annál nagyobb nála a szívbetegségek kockázata.

„Minden elhízva töltött év 2-4 százalékos szubklinikai koszorúér-betegség kockázatnövekedéssel jár" - foglalta össze a munkálatokat vezető Jared Reis, az egyesült államokbeli Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Kutatóintézet epidemiológusa. A szubklinikai koszorúér-betegség azt jelenti, hogy az artériákban már megjelentek a betegség olyan jelei, mint a kalcium-lerakódás, de még nem fejlődött ki teljesen a kórkép. „A legtovább elhízásban élőknél volt a legnagyobb a kockázat, és ez csak a zsigeri elhízásra értve is igaz" - tette hozzá Reis. Az eredmények a Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat júliusi számában jelentek meg.


A tanulmányhoz Reis kutatócsoportja összesen 3300, tizennyolc és harminc év közötti felnőtt érelmeszesedését követte nyomon. A megfigyelési időszak kezdetekor, az 1980-as évek közepén, egyikük sem volt elhízott. A vizsgálat végére azonban több mint 40 százalékuk hízott el, és 41 százalékuknál rakódott le túl sok zsigeri zsír. Az érintettek állapota többnyire éveken kereszült fennállt.


A hosszú távon elhízottak 27,5 százaléka mutatta szívbetegség jeleit, és a tünetek az elhízva töltött évek számával arányosan súlyosbodtak. A több mint 20 éven keresztül elhízva élők több mint 38 százalékánál figyeltek meg érelmeszesedést, szemben a kisebb súlyúak egynegyedes arányával. Egész testet érintő elhízás esetén az érintettek 6,5 százalékánál volt „kiterjedt" az érelmeszesedés, míg a hasi elhízottak 9 százalékánál. A nem elhízottaknál ez az arány csak 5 százalék volt.


„Manapság egyre fiatalabb korban válnak az emberek elhízottá, ami fokozott egészségügyi kockázatot jelent" - állapította meg Reis.