Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A hasi zsír okozhat szívbetegséget és daganatos betegségeket

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: zsír, szívbetegség, daganatos betegség

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a más testtájakon zsírfelesleggel rendelkezőkhöz képest a hasi súlyfelesleggel élők esetében nagyobb eséllyel alakulnak ki daganatos, valamint szív- és érrendszer megbetegedések.

A tudósok CT-vizsgálatok segítségével 3000, 50 évesnél idősebb amerikai esetében mérték meg a hasi, valamint a szívszövet és az artéria körüli zsír mennyiségét. A követési periódus idején 90 szív- és érrendszeri komplikáció lépett fel, 141 esetben diagnosztizáltak daganatos betegségeket és 71 haláleset is történt. A hasi zsírfelesleg (ami általában a belső szervek körüli zsírréteg megvastagodásával jár együtt) a kutatók szerint szoros összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek fokozott kialakulási esélyével.


A Journal of the American College of Cardiology című orvosi szaklap júliusi online kiadásában megjelent tanulmány segíthet megérteni, hogy a hasonló testtömegindexű (BMI), de különböző testalkatú páciensek esetében miért különböznek olyan jelentősen a jellemzően az elhízáshoz köthető egészségügyi problémák.


"A korábbi tanulmányokkal ellentétben, amelyek a testtömegindex és a csípő körméret összefüggéseit boncolgatták, a mostani kutatási eredmények szerint úgy tűnik, a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek szempontjából sokkal fontosabb szereppel bír a hasi súlyfelesleg" - nyilatkozta Dr. Caroline Fox, az Egyesült Államok Országos Szív, Tüdő, és Vér Intézetének munkatársa.


"A világméretű elhízás-járványt figyelembe véve rendkívül fontos, hogy tudjuk, kik a betegségek szempontjából leginkább veszélyeztetett páciensek, mert így mind a megelőzés, mind a kezelés leegyszerűsödhet" - vélekedett Dr. Kathryn Britton, a Brigham and Women's Kórház orvosa.


Bár a kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a hasi zsír, valamint a szív- és érrendszeri, és daganatos betegségek között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
HOQUE AZHARUL Urológia, Klinikai... HOQUE AZHARUL Budapest