Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A gyermekkori elhízás ellenszere lehet a családi étkezés és a kevés tévé is

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyermekkori elhízás, tévé, családi étkezés, jó alvás

Kisebb az esélye, hogy dagi legyen a kisgyerek, ha a család együtt vacsorázik, ha a gyerek eleget alszik és nem bámulja órákig a televíziót. Az Egyesült Államokban mind nagyobb társadalmi gond a gyermekkori elhízás és egy nagy vizsgálat eredményeit a legnagyobb tekintélyű, gyermekgyógyászati folyóirat, a Pediatrics közölte.

Az amerikai gyerekek jelentős hányada elhízott és ennek sok a veszélye. A kövér gyerek gyakrabban lesz cukorbeteg, hamar emelkedik magasra a vérnyomása, kevesebbet mozog és a csontrendszere, az ízületei sem fejlődnek rendesen. Ez a folyamat fokozatosan, de gyorsan halad előre: az iskoláskor előtti, 2-5 éves gyerekeknek 1975-ben 5 százaléka, öt évvel később már ennek a duplája, 10,4 százalék volt dagi.

Sarah Anderson és munkatársai az Egyesült Államok területén 2001-ben született gyermekekből 8550-nek az adatait rögzítették és megnézték, hogy 2005-ben milyen ezeknek a kicsiknek az egészsége, testsúlya és magassága, milyenek a körülményei.

Az életkörülményekből három szempontot értékeltek. Följegyezték, hogy a hétnek legalább öt napján az egész család együtt vacsorázott-e, volt-e lehetősége a gyereknek, hogy átlagosan tíz és fél órát aludjon, végül a munkanapokon nem nézett-e televíziót két óránál hosszabban.

A kornak és testmagasságnak megfelelő adatok szerint a gyerekeknek 18 százaléka minősült kövérnek. Olyan családban, ahol az előző, három feltétel érvényesült, a gyerekeknek csak 14 százalék lett kövér, viszont ahol sem az együttes, családi vacsora, sem a nyugodt alvás, vagy a tévénézés korlátozása nem volt meg, ott minden negyedik négyéves, 25,4 százalék lett dagadt.

A statisztikai értékelés egyértelműen bizonyította, hogy már egyetlen védő tényező is csökkentette a gyerek elhízásának kockázatát és az eredmény ott volt a legjobb, ahol a családi körülmények minden szempontból megfeleltek az optimálisnak.

A kutatók azt a statisztikát is közölték, hogy az amerikai családokban ma milyen arányban élnek így az emberek. Az amerikaiaknak több mint a fele hetenként legalább hatszor családtagjaival együtt vacsorázott. A kisgyerekek 57,5 százaléka aludt legalább tíz és fél órát. A gyerekek tévénézését a szülők 40,4 százaléka korlátozta két óránál rövidebb időre.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Fehér Dezső Kórházi főorvos Fehér Dezső Székesfehérvár