Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A gyermekdaganat kockázatát növeli a túlsúlyos apa

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyermekdaganat, daganat, rák, apa, elhízás, túlsúly
A gyermekdaganat kockázatát növeli a túlsúlyos apa

Fontos egészségbefolyásoló tényező lehet az apa elhízása, ugyanis a Duke Egyetem orvosainak felmérése szerint növeli a gyermeknél a daganatok kialakulásának kockázatát. A BMC Medicine februári számában megjelent tanulmány elsőként mutatta be, hogy az apai elhízás a következő generációra kiható genetikai folyamatokat indít be, vagyis az apa életvitele gyermekei egészségi állapotát is befolyásolhatja. Dr. Adelheid Soubry és munkatársai szerint a következő generációk számára fontos kérdés a nyugati típusú életmód hosszabb hatásain feltérképezése. Vizsgálatukban a fogamzáskor fennálló apai túlsúly epigenetikai hatásait tanulmányozták.

Az epigenetika nem érinti a géneket meghatározó kódot, azonban a genetikai állomány utólagos módosítása szabályozza a gének működését. Korábbi kutatások inkább a terhes anyákra fókuszáltak: ismert, hogy az anyai táplálkozás, illetve az őt körülvevő környezet befolyásolja a születendő gyermek egészségét, és várható betegségeit, például a daganatok kialakulásának kockázatát. Mindazonáltal az apák okozta hatások idáig rejtve maradtak.


A kutatók kapcsolatot kerestek az apai elhízás és a születenedő gyermek DNS-ének metilációs mintázata között, főként az utódok inzulinszerű növekedési fator 2 (IGF2) génjét tanulmányozták. Az IGF2 csökkent metilációja számos rosszindulatú daganattal, például vastagbélrákkal és petefészekrákkal is kapcsolatba hozható. A felmérés során az apák és az anyák kérdőívet töltöttek ki, és egészségügyi vizsgálaton estek át. Emellett 79 újszülöttnél köldökzsinórból vettek DNS-mintát, és tanulmányozták a DNS metilációs állapotát. Megállapították, hogy elhízott apák gyermekeiben szignifikáns mértékben alacsonyabb volt az IGF2 metilációs szintje.