Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Életmód

8. / 61. oldal (10/607)

«345678910111213 »

A nagymamáknak köszönhetjük, hogy tovább élünk A nagymamáknak köszönhetjük, hogy tovább élünk

A Proceedings of the Royal Society B című lapban megjelent tanulmány annak járt utána, mi lehet az oka, hogy a többi emberszabásúval ellentétben, az embereknél a nők reproduktív életszakaszuk után is még sokáig erejük teljében vannak, és még akár hosszú évtizedekig is élhetnek. A titok nyitja a nagymamaság tényében rejlik.

Tovább... »
Az egészséges öregkor titkai

Az edzés, a dohányzás kerülése, a mértékletes alkoholfogyasztás, illetve a zöldségek és a gyümölcsök mindennapi bevitele egy friss brit tanulmány szerint jelentősen csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

Tovább... »
A leszállás utáni ájulás a vérrögképződés jele...

Akik elájulnak repülőútjukat követő rövid időn belül, azok akár életveszélyes állapotban is lehetnek a tüdejüket elzáró vérrög (tüdőembólia) miatt - állítják amerikai kutatók. A tüdőembólia (PE) akkor jön létre, mikor a lábszár mélyebben fekvő vivőereiben keletkezett vérrög leszakad, és vándorolni kezd. Az új kutatás azt is kiderítette, hogy az embólia miatti...

Tovább... »
Segítenek a hőhullámokon a légzőgyakolatok

Napi rendszerességgel végrehajtott légzőgyakorlat enyhítheti a hőhullámokat, adta hírül a Menopause című folyóirat egyik cikke. A Mayo Klinika controllált, randomizált kísérletében 92 nő vett részt, akik naponta meghallgattak egy instrukciós CD-t, melynek vezetésével mély vagy ritmikus légzést gyakoroltak.

Tovább... »
Kitolódott a középkorúság határa is

Úgy tűnik, hogy nemcsak a felnőtté válás határa, hanem valamennyi életkoré kitolódik. Egyre későbbi életkorban gondolják magukat középkorúnak, vagy éppen idősnek az emberek.

Tovább... »
A vízipipa is ártalmas nem csak a cigi

A legújabb kutatások szerint a vízipipázás legalább olyan rossz hatással van a tüdőre, mint a cigaretta. Iráni tudósok szerint a vízipipa ugyanolyan rossz hatással van a tüdőfunkciókra és ugyanolyan légzőrendszeri tüneteket (zihálás, köhögés, mellkas feszülés) okoz, mint a cigaretta.

Tovább... »
Jót tesz a számítógép az időseknek Jót tesz a számítógép az időseknek

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem legújabb kutatása szerint az idős férfiakban akár 40 százalékkal is csökkentheti kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát a személyi számítógép használata. A kutatócsoport Osvaldo Almeida professzor vezetésével több mint ötezer 65 és 85 év közötti férfit vizsgált.

Tovább... »
Szívrohamra figyelmeztető jelek nőknél

Rosie O'Donnell, amerikai komikus színésznő nemrégiben szívrohamon esett át, ám tünetei nem a megszokottak voltak, így csak a szerencsén múlott, hogy időben kórházba ért. A televíziós személyiség egy igen testes nőnek segített kiszállni az autójából, majd otthonába érve szúrást és fájdalmat érzett a karjaiban és mellkasában. Nem sokkal ezután émelyegni kezdett...

Tovább... »
A vércsoport is befolyásolja a szívbetegség kialakulásást A vércsoport is befolyásolja a szívbetegség...

Az A, a B és az AB vércsoport egy friss tanulmány szerint enyhén fokozza a szívproblémák kialakulásának veszélyét. A szakértők hozzátették: a genetikailag kódolt hátrány egészséges életmóddal, azaz kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással és karban tartott vérnyomással, koleszterinszinttel, illetve megfelelő testsúllyal csökkenthető.

Tovább... »
A gyermekek horkolása viselkedészavarra utalhat

A tartósan fennálló, hangos horkolás 2-3 éves korban amellett, hogy légzési nehézségekre utalhat, összekapcsolható viselkedési problémákkal is. A horkolás nemcsak a felnőttek életében okozhat problémát, hanem már 2-3 éves korban is megjelenhet, ami depresszióhoz, figyelemzavarhoz vagy éppen hiperaktivitáshoz vezethet.

Tovább... »

8. / 61. oldal (10/607)

«345678910111213 »