Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Védi a szívet a jó alvás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szív, alvás, szív- és érrendszeri betegség
Védi a szívet a jó alvás

A legalább hétórás éjszakai alvás növeli az egészséges életmód szívre gyakorolt pozitív hatását - derül ki egy friss kutatásból. A nagy mintán végzett megfigyelésen alapuló tanulmány szerint a testmozgásra, a táplálkozásra, a mértékletes alkoholbevitelre és a füstmentes életre vonatkozó általános tanácsok megfogadása valóban csökkenti a szívbetegségek és a stroke miatti halálozás kockázatát, de az elegendő alvás még több életet ment - így lényeges közegészségügyi hatással bír.

Elméletben rengeteg szívbetegség és stroke miatti haláleset megelőzhető vagy halasztható lenne. Holland kutatók ezen problémák előfordulását vizsgálták 14 000 főnél több mint egy évtizeden át. A megfigyelési időszak végére 600-an szenvedtek szívbetegségben vagy kaptak stroke-ot, és 129-en haltak meg.


Az eredmények alapján 57 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegség előfordulásának valószínűsége azok körében, akik követték mind a négy egészséges életmódra vonatkozó ajánlást: rendszeresen edzettek, egészségesen táplálkoztak, mértékletesen fogyasztottak alkoholt és nem dohányoztak, illetve ők 67 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegség miatt vagy stroke-ban. Amikor viszont a tudósok ötödikként az elegendő alvást is hozzáadták a tényezőkhöz, a pozitív hatás lényegesen erősödött: 65 százalékkal alacsonyabb valószínűségben nyilvánult meg a szív- és érrendszeri betegségek terén, illetve 83 százalékkal mérsékelte az emiatti halálozást.


„Ha minden résztvevőnél teljesült volna mind az öt egészséges életmóddal kapcsolatos kívánalom, a szívbetegségek és a stroke-ok 36 százaléka, valamint a halálos szívbetegségek 57 százaléka megelőzhető vagy halasztható lett volna elméletileg" - magyarázták a brit Közegészségügyi és Környezeti Intézet, valamint a Wageningen Egyetem kutatói a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóirat hasábjain megjelent tanulmányban.