Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nem annyira ártalmasak a magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint állítják

2011. 10. 18 14:01 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: glikémiás index, burgonya, ártalmas élelmiszerek

Az új-zélandi Otago Egyetem legújabb kutatása szerint a burgonya és a többi magas glikémiás indexű (GI) élelmiszerek valószínűleg nem is olyan ártalmasak, mint ahogyan az utóbbi időkben olvasható kiadványok, könyvek és egészségügyi programok állítják.

A kutatásból, melyet Hayley Dodd és Dr. Bernard Venn vezetésével 30 egészséges, 18 és 50 év közötti felnőtt részvételével végeztek, az derült ki, hogy nehéz előre jelezni a kevert ételek glikémiás indexét az azt elfogyasztó személy számára, még akkor is, ha az egyes összetevők glikémiás indexei ismertek.

A glikémiás index az elfogyasztott szénhidrátok a vércukorra gyakorolt hatásának mértékegysége.

Általában az élelmiszereket külön-külön tesztelik glikémiás értékre, több összetevőből álló, kész ételeket ritkán vizsgálnak. A mostani kutatás során azonban három étel glikémiás indexét vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy az ételek glikémiás indexe kisebb volt a vártnál. A felhasznált élelmiszerek glikémiás indexei alapján a kutatók azt várták, hogy a burgonyát tartalmazó étel 65 pontos lesz, valójában azonban csak 53 pont lett, amivel az étel az alacsony tartományba tartozott. Így tehát bár a burgonya a magas glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik, az ezt tartalmazó étel glikémiás indexe nem feltétlenül magas.

Az American Journal of Clinical Nutrition októberi kiadásában megjelent tanulmány szerzői szerint nem kell túlságosan tartani attól, hogy magas glikémiás indexű élelmiszereket használjunk ételeink készítéséhez, mert egy kevés burgonyától még nem fog megbolondulni a vércukorszintünk.