Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Életmód és kúrák májbetegeknek - 1. rész

2009. 03. 02 07:09 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Májunk az egyik legfontosabb kiválasztó és méregtelenítő - egyben a legnagyobb belső - szervünk. Működését nagymértékben befolyásolja a napi életvitelünk és aktuális mentális állapotunk. A most kezdődő sorozatunkban természetes gyógymódokat javaslunk az egészséges működését elősegítendő.
Működését segíthetjük súlycsökkentéssel, az alkohol, nikotin, kávé, az erős fűszerek, zsírok, szénsavas italok, állati fehérjék (hús, hal, tenger gyümölcsei, tojás, tej, tejtermékek), test- és életidegen anyagok (ételszínezékek, tartósítók, ízfokozók, emulzifikálók, antibiotikumok, fémek...), mellőzésével vagy csökkentésével, valamint a harag, a düh, a sértettség és más negatív emóciók elkerülésével.

Pozitívan támogathatjuk meg ennek a rendkívül fontos szervnek a működését a természeteset minél inkább megközelítő táplálékok fogyasztásával, tiszta, szénsavmentes víz ivásával, a rendszeres természetjárással, sporttal és lelkiélettel, olyan közegben való tartózkodással, ahol a szeretet nyilvánvaló együttélési forma... általában az egészséges életmóddal.

Segítséget nyújthatunk a Schüssler-sókkal:
• Regenerálásra Kalium sulfuricum D6, napi 6 db tabletta elszopogatása,
• Májpangásra Natrum sulfuricum D6, napi 6 db tabletta elszopogatása,
• Ha „nyom" a májunk szopogassunk el napi 6 db Kalium phosphoricum D6 tablettát.

Masszírozzuk nem túl erős nyomással a jobb talpunkon a Májzónát. A 4-5-ös lábujjak alatti talppárnán egy kb. 3 cm-es, kör alakú terület.

Kíméletes segítség a cseresznyemagos párnácska-borogatás. A felforrósított (vigyázzunk, hogy égési sérülést ne okozzunk!) magos párnát a máj és az epehólyag területére helyezzük, törölközővel, kendővel rögzítjük néhány óra (vagy éjszakányi) időtartamra.

A gyógynövények közül az egyik leghatékonyabb májregeneráló a Korpafű-tea kúra, napi 3 csészével, frissen elkészítve.
1 evőkanál teát leforrázunk egy csésze forró vízzel, 8-10 perc lúgozódás után leszűrjük és lassan elkortyolgatjuk.

Ha van olyan tiszta terület, ahol sem autók, sem állatok nem járnak, májusban naponta szedjünk le és rágcsáljunk el 5-6 virágzó gyermekláncfű szárat (íze, mint az endíviáé) virágja nélkül. A leveléből készítsünk salátát, vetekszik unokatestvérével a drága rukkolával.


Májvédő teakeverékhez ajánlott gyógynövények: apróbojtorján, komló, menta, citromfű, zsálya, pemetefű pitypang-gyökér és levél, iglice-, lapu és bodzagyökér.

Amikor szervezetünk nagyon sok méreganyagot tartalmaz, és a májunk már csak nehezen látja el feladatát, érdemes végigcsinálni a következő részben leírt kúrát.

Folytatjuk...