Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Egyre kevesebbet alszanak a franciák

2009. 03. 21 11:03 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Egyre kevesebbet alszanak a franciák, szinte minden évben lecsípnek valamennyit napi alvásuk időtartamából. Tavaly az átlag már napi 7 óra alá csökkent az alvásidejük a hétköznapokon.
A francia INSV intézet felmérése szerint a megkérdezettek átlagosan 6 óra 58 percet alszanak hétköznap, és 7 óra 50 percet hétvégén. 33 százalékuk, különösen a 35 év felettiek, hétköznap hat óránál is kevesebb időt tölt alvással. A felmérésben részt vevők egyharmada vallotta be, hogy rosszul alszik, és 55 százalék mondta, hogy szeretne 8-9 órákat aludni.

Az elmúlt 50 évben az alvásra fordított napi idő másfél órával csökkent. Ez éves szinten azt jeleni, hogy havi másfél órával alszanak kevesebbet a franciák, mint amennyi szükséges lenne.

Az INSV tudományos tanácsának elnöke, Damien Léger professzor szerint az elégtelen alvás egyik oka a szobák „elektronizálása", a világító ébresztőórákkal, tv-vel, rádióval, számítógéppel, mobiltelefonnal. „Az emberek többségének 3-4 elektronikus eszközt tart a hálószobájában, főleg a fiatalabbak" - mondta Léger. Az álmatlanság oka lesz a stressz, ez leginkább a 25-35 éveseket sújtja első munkavállalásuk miatt.

Kétségtelen azonban, hogy a franciák 13 százaléka sziesztázik napközben, de a professzor szerint túlságosan hosszúak ezek a délutáni alvások, sokszor másfél órára is nyúlnak, de ezt az időt a következő éjszaka alvásidejéből „csípik le". Léger szerint inkább a negyedórás, 20 perces szieszta lenne a kívánatos, ezt akár a munkahelyen is meg lehetne oldani és ez elegendő lenne fenntartani az éberséget a nap hátralévő részére.

Az álmatlanságnak számos káros következménye van. Okozhat kóros elhízást, cukorbetegséget, de szív- és keringési panaszokat, további olyan pszichikai bajokat, mint a szorongás vagy a depresszió. És nem szabad elfeledkezni az álmatlanság okozta balesetekről sem: a francia autópálya-felügyelőség adatai szerint a gyorsforgalmi utakon bekövetkezett balesetek egyharmadánál a kialvatlanság az ok, megelőzve az alkoholt (1/6) és a gyorshajtást (1/10).

Végezetül Léger professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülők fele alábecsüli gyermekeinek alvásigényét, amely 14/15 óra egy hathónapos gyermeknél, és 12 óra 3-4 éves korban.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Liziczai Imre Belgyógyászat... Liziczai Imre Mosonmagyaróvár