Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Yoko Ono, az autizmus elleni harc támogatója

Nyomtatás kedvencekhez
Autizmus Világnap
Eddig elsősorban zenés és képzőművészeti békeperformanszairól volt közismert Yoko Ono. A 76 éves japán avantgárd alkotó most egy mozaikot alkot az autizmus elleni harc támogatására.
A néhai John Lennon özvegyének művét, amely valójában egy 58 darabból álló kirakós játék, az ENSZ New York-i székházában leplezi le április 2-án, az autizmus 2. világnapján.

A művet, amelynek címe Ígéretdarab (Promise Piece) rögtön árverésre is bocsátják és a bevételt az Autizmus beszél (Autism Speaks) szervezet javára utalják át. Ez utóbbit Suzanne és Bob Wright alapította, akiknek van egy autista unokájuk. A művészi puzzle-t az alkotó és az alapítvány szerint akkor lehet majd véglegesen összerakni, amikor megtalálják az autizmus gyógymódját.

Az autizmus világnapjáról 2007. decemberben határozott az ENSZ közgyűlése, hogy minél szélesebb körben terjesszék az autizmussal kapcsolatos ismereteket, és hogy felhívják a figyelmet a korai diagnosztizálás fontosságára. Mindez azért is fontos, mert a több tízmillió embert sújtó betegség a statisztikák szerint az utóbbi húsz évben különösen nagy mértékben terjedt a fejlett országokban.
A freskó fővédnöke a chilei ENSZ-misszió.

(www.autismspeaks.org)