Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ingyenes szűrés a hipertónia világnapján

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: hipertónia, magas vérnyomás, szűrés, ingyenes szűrés

Ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők kedden Budapesten; a hipertónia-világnaphoz kapcsolódva az egészségtudatosság, az öngondoskodás és az otthoni vérnyomásmérés kerül a középpontba.

A Magyar Hypertonia Társaság a már 6 éves múlttal rendelkező Éljen 140/90 alatt! mozgalommal csatlakozik a világnap eseményeihez, így kedden 10 órától a Duna Plaza előtti szűrőkamionban várják az érdeklődőket. A vérnyomás megmérése mellett számos egyéb, a szív- és érrendszeri állapotra vonatkozó vizsgálat is elérhető lesz - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég pénteken az MTI-vel.

A magasvérnyomás-betegség a Magyarországon leggyakrabban előforduló népbetegség, melyben megközelítőleg 3 millió ember érintett. A hipertónia tipikusan a modern életvitellel összefüggő betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak, illetve a krónikus stressznek egyaránt nagy szerepe van.

A betegség gyakran nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is folytatódhat például az érrendszer károsodása anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne. Bár a magas vérnyomás felismerése vérnyomásméréssel megoldható, mégis sokaknál csak későn, már a szövődmények jelentkezésekor ismerik fel a problémát. Ezért kiemelten fontos az öngondoskodás, annak részeként pedig az otthoni vérnyomásmérés.

A magasvérnyomás-betegség elleni küzdelem világnapját 2005 óta minden év május 17-én tartják.