Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Felhívják a figyelmet a legális drogokra a drogellenes világnapon

forrás: OS
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: drog, legális, illegális, drogellenes világnap

Június 26. a Drogellenes Világnap, amikor a drogfogyasztás társadalomra, különösen gyermekeinkre leselkedő veszélyei kiemelt figyelmet kapnak. Kevesebb figyelem kerül viszont ilyenkor a legális, receptre felírt drogokra, amelyek éppúgy jelen vannak világunkban, és sokszor nem kevésbé mérgezik a gyermekeket.

A drogok terjedése tagadhatatlanul mai világunk egyik pestise, amely jobb sorsra érdemes fiatal életeket tesz tönkre, családokat zilál szét. A világ kormányai minden évben dollármilliárdokat költenek a drogok elleni küzdelemre, a nemzetközi drogellenes szervezetek pedig kétségbeesetten próbálnak lépést tartani a kábítószerek járványszerű terjedésével. Eközben jóval kevesebb szó esik az olyan tudatmódosító szerekről, amelyek nemcsak legálisak, de használatuk "szakértők" támogatását is élvezi, pedig hatásaik nem kevésbé lehetnek pusztítóak.

Manapság a világon mintegy 20 millió gyermeknek írnak fel tanulási, viselkedési problémák miatt olyan szereket, amelyek kémiailag kábítószerek. Ezek a "gyógyszerek" alkalmasak arra, hogy a gyermekek kellemetlen megnyilvánulásait kémiailag elfedjék, arra is, hogy függővé tegyék őket, de arra nem, hogy megoldják a problémáikat. A következmények sok esetben tragikusak. Számos ilyen pszichiátriai szerrel kapcsolatban adtak már ki olyan nemzetközi hatósági figyelmeztetést, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az adott szer fokozhatja az erőszakos viselkedés vagy akár az öngyilkossági késztetés kockázatát.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, a mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete a közelmúltban dokumentumfilmet készített egy olyan fiú esetéről, aki öngyilkosságot követett el csupán nyolc héttel azután, hogy egy pszichiátriai szert kezdtek szedetni vele. A fiú öngyilkossága olyannyira előzmény nélküli volt, hogy édesanyja nyomozásba kezdett, hogyan történhetett ez. Szakértőkkel és hasonló sorsú szülőkkel történt beszélgetései során az anya számára riasztó kép rajzolódik ki a fiataloknak felírt pszichiátriai szerek veszélyeiről.

A film első része megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=B99DU2O9Nj8
Ezek a pszichiátriai szerek Magyarországon is jelen vannak, több ezer gyermek szedi őket. Ezért a Drogellenes Világnapon nem mulaszthatjuk el, hogy felhívjuk a figyelmet: gyermekeinket nem csupán az illegális kábítószerek pusztító hatásaitól kell óvnunk, de óvatosnak kell lennünk azzal kapcsolatban is, milyen szert írnak fel neki, ha a gyermek tanulási vagy viselkedési problémákkal küzd az iskolában.

További információ: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Telefon: 06 (1) 342-6355
Postacím: 1461 Budapest, Pf. 182
E-mail: info@cchr.hu
Web: www.emberijogok.hu; hu.cchr.org

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Balázs Endre Belgyógyászat, Geriátria... Balázs Endre Nagykanizsa