Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az önkéntes munka jót tesz az egészségnek is

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: önkéntes munka, egészség, test-lélek
Az önkéntes munka jót tesz az egészségnek is

A legújabb kutatások szerint az önkéntes munka nem csak a léleknek, de a szívnek is jót tesz. A vizsgálatok szerint már fiatalabb korban is kimutatható, hogy az önkéntes munkát végzőknek egészségesebb az érrendszere, ami segíthet a szívbetegségek megelőzésében. Általában már 10 hét közösségi munka is elegendő a szívfunkciók javulásához. Szakértők szerint a mostani kutatások is bizonyítják, hogy a mások megsegítésébe fektetett energia nem csak a lelki, de a testi egészséget is segíthet helyreállítani. "A leginkább empatikus és emberbarát beállítottságú önkéntesek mutatták a legnagyobb javulást a szív- és érrendszeri egészség tekintetében" - nyilatkozta Hannah Schreier, az Icahn Orvosi Egyetem kutatója.

Dr. Schreier az önkéntes munka és a kamaszkori egészségi állapot közti kapcsolatot vette górcső alá a Brit Kolumbia Egyetem munkatársai segítségével. A kutatásban 106 városi környezetben élő tinédzser vett részt, akiket két csoportba osztottak be: az egyik csoport tagjai 10 héten keresztül rendszeresen önkénteskedtek, a többiek pedig várólistára kerültek az önkéntes munkában. A kutatók a kísérletet megelőzően megvizsgálták a résztvevők testtömegindexét és koleszterinszintjét, valamint a szív egészségére káros esetleges gyulladásos folyamatok jelenlétét. Ezen kívül a résztvevők önbizalmára, mentális egészségére, kedélyállapotára és empatikus képességeire vonatkozó kérdéseket is feltettek nekik.


Az önkéntes csoport tagjai hetente egy órát öltöttek el általános iskoláskorú gyerekekkel egy-egy iskola utáni foglalkozás keretein belül. 10 héttel később az ő szervezetükben alacsonyabb volt a gyulladásos folyamatok jelenléte, valamint a testtömegindexük és koleszterinszintjük is csökkent a másik csoportban lévőkhöz képest.


"Nagyon érdekes volt látni, hogy a szociális munka ilyen nagymértékben segítheti a fizikai egészség megőrzését is" - mondta Dr. Schreier. "A szívbetegségek első jelei már kamaszkorban is jelentkezhetnek és az olyan pszichoszociális tényezők, mint a stressz, a depresszió és az általános kedélyállapot romlása is szerepet játszhatnak a kialakulásában."


Az önkéntes munkából persze nem csak a fiatalok profitálhatnak, mivel a brit WRVS felmérései szerint az idősebb önkéntesek is kevésbé hajlamosak a depresszióra és sokkal elégedettebbek életükkel, mint azok, akik nem önkénteskednek.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Lugosi Anna Kórházi főorvos Lugosi Anna Berettyóújfalu