Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az autisták fogadására nincs felkészülve a magyar oktatási rendszer

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Az oktatási intézményrendszer felkészületlensége súlyos probléma, amit mindenképpen kezelni kell - mondta az autisták nemzetközi világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Békési Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökségi tagja. A Kino Moziban rendezett tájékoztatón - amelyet filmvetítés követett - részt vett Mádl Dalma, az Autizmus Napjának egyik védnöke is.
Magyarországon 60 ezer ember autista, és legalább még százezernyi családtagot érint e probléma.

Az óvodákba és iskolákba bekerülő autista gyermekek száma 2002 óta megduplázódott Magyarországon. De így is csekély hányaduk jut el az iskolapadig, holott állampolgári joguk volna az oktatáshoz. Mindeközben a pedagógusok képzése és az intézményi struktúra nem változott olyan mértékben, amilyent eme összetett fejlődési rendellenességgel élő gyermekek és szüleik igényelnének - fejtették ki különböző oldalról a jelenlévő szakemberek.

Az Autisták Országos Szövetségének alelnöke, Szilvásy Zsuzsanna a tájékoztatón elmondta, az 1062/2007-es kormányhatározat alapján, szakértők segítségével, társadalmi vita után kidolgoztak egy öt évre szóló átfogó intézményfejlesztési tervet, amely a teljes ellátó rendszerre vonatkozóan határozza meg a teendőket.
A szövetség munkatársai újabban szülői tréningeket szerveznek.

Fontos, hogy a társadalom figyelmét felhívják a tünetekre, hogy az emberek felismerjék - nyilvános helyeken is - hogy nem "rossz" gyerekről, kezelhetetlen hisztérikáról, "sima" agresszióról van szó. E folyamat egyik sikeres módja-eszköze Spáh Dávid filmrendező kampányfilmje, amely a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából forgatott és amelyet a televíziónézők is gyakran láthatnak.

Mádl Dalma kérdéssel fordult a szakemberekhez: vannak-e már olyan gyógypedagógusok, akik erre a problémára szakosodtak? Mint kiderült, a gyógypedagógusok egy kiegészítő képzés keretében tanulhatják meg - a főiskola elvégzése után -, hogyan kell oktatni, fejleszteni az autistákat. Ez egy önfeláldozó lépés, hiszen hat és fél évig kell tanulniuk ahhoz, hogy ezt a nehéz munkát - alulfizetetten - elvégezhessék - hangzott a válasz.

A tájékoztató után levetítették a BenX című belga-holland filmet, amely egy autista életébe enged megrázó bepillantást.