Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szűrések fontosságát hangsúlyozták a Vese Világnapján

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: vese, világnap, szűrés, vesefunkció

A vesefunkciós vizsgálatok elvégzésének fontosságára hívták fel a figyelmet csütörtökön a Vese Világnapján.

A veseműködés eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú és lehetővé teszi, hogy a beteg megfelelő kezelésben részesüljön a vesekárosodás megtörténte előtt.

A vesebetegségek általában lassan alakulnak ki, az észlelhető komolyabb panaszok és tünetek jóval később jelentkeznek, sokszor csak akkor, amikor a betegnek már veseelégtelensége van és vesepótló (dialízis) kezelésre szorul. A vesepótló terápia a beteg részéről súlyos életmódbeli változtatásokat igényel és az egészségügyi ellátó rendszer számára is rendkívül költséges - közölte a Magyar Nephrologiai Társaság csütörtökön az MTI-vel.

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat megnyugtatásul szolgál, ellenkező esetben pedig azonosítani tudja a vesebetegség korai jeleit. Az ehhez szükséges laboratóriumi teszteket kis mennyiségű vér, illetve vizelet mintákból végzik. Vesekárosodás esetén fehérje kerül a vizeletbe, a folyamatosan fehérje ürítés a krónikus vesebetegség korai jele. A fehérjét egy egyszerű teszt kimutatja a vizeletből. A krónikus vesebetegség korai kimutatása és kezelése lelassíthatja vagy megállíthatja a végstádiumú vesebetegség kialakulását, további romlását, valamint jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri betegségek megnövekedett előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka.

Magyarországon több mint 500 ezer ember érintett a vese valamilyen problémájában. A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.