Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Egészségügyi világnapok

7. / 13. oldal (10/121)

«23456789101112 »

Az egészséges emésztés világnapja

Május 29. az egészséges emésztés világnapja, amelyet annak emlékére tartanak 2004 óta, hogy 1958. május 29-én alakult meg a Nemzetközi Gasztroenterológiai Társaság (WGO) Washingtonban.
A problémamentes emésztés nemcsak a kellemes közérzet alapja, hanem az egészség megőrzésének egyik záloga is. E világnapon minden évben egy-egy kiemelt téma révén hívják fel a figyelmet az...

Tovább... »
A szklerózis multiplex világnapja

Szklerózis multiplex, avagy sclerosis multiplex (SM).Autoimmun betegség, amely a központi idegrendszert támadja meg. Roncsolja az idegszálakat, így az ingerületvezetés lassabbá válik, vagy teljesen megszűnik.
Leggyakrabban a 20-40 év közötti korosztályra, és főleg a nőkre veszélyes.
A betegség kiváltó okát a mai napig nem sikerült felfedezni.
Rengeteg tünettel jár a kór...

Tovább... »
A magas vérnyomás világnapja

Május 17. a magas vérnyomás világnapja a Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére. E napon fel kívánják hívni a figyelmet a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségeire, a betegség kezelésének módozataira.

Tovább... »
A lisztérzékenység világnapja

Lisztérzékenység, avagy coeliakia.Egyfajta amutimmun betegség, felszívódási zavar.
Gyógyítani nem lehet, de diétával kordában lehet tartani.A búzában, rozsban, árpában, zabban található glutén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, így akadályozza a tápanyagok, ásványi sók felszívódását.
Gyermekkorban a tápanyaghiány miatt a növekedés leállhat, és az esetek csekély részében...

Tovább... »
A lupusz világnapja

Lupus, teljes néven szisztémás lupus erythematosus.Krónikus autoimmun betegség, mely a megtámadott szervek gyulladásával jár és károsodáshoz vezet.
A lupus ritka megbetegedés, és tünetmentes. Főként a nőkre jelent veszély, mert hajlamosabbak a betegségre. Nehéz felismerni, mert tüneteket már csak akkor produkál mikor, valamelyik szervet megtámadta, akkor is csak a szerv...

Tovább... »
Asztma világnap Az asztma világnapja

Minden év május 4-én tartják az aszmta világnapját.
Az asztma a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, mely miatt megnövekszik a légutak érzékenysége, mely rohamokban jelentkező légúti szűkületet és fokozott légúti váladéktermelést, ennek kapcsán nehézlégzést okoz.
Ma a leggyakoribb gyermekkori krónikus, gondozást igénylő megbetegedés, amely az esetek jelentős részé...

Tovább... »
Az immunológia világnapja

Az Immunológiai Társaságok Európai Szövetsége (EFIS) kezdeményezte megtartását 2005-ben. Az immunológia az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ága, amely biológiai értelemben a szervezet integritása megőrzésének folyamataival és az idegennek felismert anyagok elleni védekezés mechanizmusaival, orvosi szempontból tekintve az immunrendszerrel összefüggésbe...

Tovább... »
Malária világnap

Malária, avagy váltóláz.Főleg a trópusi vidékeken előforduló betegség, melynek kórokozóját egy honos szúnyogfaj nősténye terjeszti.
Évenete több millióan betegednek meg a kórral, és még mindig sokan belehalnak. Ez egyrészt köszönhető az emberben kialakuló gyógyszer ellenállásnak, másrészt a szúnyogok túlzott elszaporodásának.
A fejlett országokban kevés a maláriás beteg...

Tovább... »
A vérzékenység világnapja

Vézékenység, avagy latinul hempohilia.Örökletes betegség, melynek oka a véralvadást segítő faktorok hiánya. A nők hordozzák, de általában férfiakon ütközik ki.A betegséget már az ókorban is ismerték, írásos emlék pedig először a zsidóktól származik, akik a körülmetélés szertartás kapcsán fedezték fel a rendellenességet.A későbbikekben királyi betegségnek is nevezik....

Tovább... »
A Parkinson-kór világnapja

1997 óta tartják James Parkinson angol orvos születésnapján, aki 1817-ben elsőként írta le a kór klinikai tünetegyüttesét. Az agy bizonyos területein - ma sem pontosan ismert okokból - bekövetkező idegsejt-pusztulás miatt kialakuló betegség jellemzői: nyugalmi remegés, halk beszéd, maszkszerű arc, járási nehézség, előrehajlott testtartás, lelassult, csoszogó mozgás...

Tovább... »

7. / 13. oldal (10/121)

«23456789101112 »

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Domboróczki Zsolt Belgyógyászat, Geriátria... Domboróczki Zsolt Eger