Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Egészségügyi világnapok

6. / 13. oldal (10/121)

«1234567891011 »

Az ízületi gyulladás világnapja

Az izületi gyulladások összefoglaló neve. Akut izületi gyulladás általában valamilyen fertőzés következtében jön létre. Gyakran okoz gennyesedést az izületekben.
A krónikus rheumatoid izületi gyulladás oka többnyire ismeretlen, végül az izületek deformitásához és az izületi porc pusztulásához vezethet.


Lehetséges lelki okok
„Derekas" helytállás, konok „nyakasság", az egész...

Tovább... »
A lelki egészség világnapja

A Lelki Egészség Világszervezete kezdeményezésére 1992 óta emlékeznek meg erről a napról, melynek célja a társadalom figyelmét felhívni a pszichiátriai problémákkal élőkre, és az előítéletek ellen hangot emelni, valamint felhívni a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára. Több nemzetközi szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Tovább... »
A veszettség világnapja

A veszettség egy agy és gerincvelő gyulladással járó fertőző betegség, melyet egy lyssa nevű vírus okoz.A betegséget az idegi tünetek kialakulásáig még lehet kezelni, de azután már csak a tünetek enyhítése lehetséges. A betegség szinte minden esetben halálos kimenetelű.
A fertőzést harapás útján állatok terjesztik. (kutyák, lovak, sertés, denevér)A fertőzés...

Tovább... »
A Szív világnapja

2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapján tartják a Szív Világnapját, melynek célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és ezáltal egy hosszabb élet lehetőségére.

Tovább... »
Az Alzheimer-kór világnapja

Alois Alzheimer német pszichiáter 1907-ben leírta, hogy a kór gondolkodási nehézséggel, magatartásváltozással, demenciával és fizikai leépüléssel jár együtt.A kór kiváltó oka ismeretlen, de több elmélet is napvilágot látott már. Annyi biztos, hogy kialakulásáért felelőssé tették már a az immunrendszer, és az anyagcsere rendszer hibás működését is.
A legvalószínűbb...

Tovább... »
A nyirokcsomó megnagyobbodás világnapja

Nyirokcsomó megnagyobbodás, más néven limfóma.A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegség.
A betegség szinte tünetmentes, inkább csak általános tünetek jelentkeznek, mint láz, izzadás, fáradékonyság, levertség.
A kör nem örökletes, kiváltó okára nem jöttek még rá a tudósok.
A betegség velejárója, hogy megtámadja és roncsolja a szerveket.
Kezelhető...

Tovább... »
Kábítószer ellenes világnap

1987-ben ENSZ határozatban deklarálták, hogy a kábítószer elleni harc nemzetközi összefogással lehet sikeres, valamint írásba foglalták azt is, hogy a kereslet és kínálat visszaszorításával mérsékelhető ez a globális probléma.

Tovább... »
A védőoltások világnapja

Magyarország 2004 júniusában kezdeményezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájánál, hogy június 21-ét nyilvánítsák a védőoltások napjává, mivel 2002-ben ezen a napon hirdette ki a WHO, hogy Európában megszűnt a gyermekbénulás betegsége. Az európai iroda védőoltásokkal foglalkozó csoportja egyetértett a kezdeményezéssel, és javasolta, hogy 2005-től ezen...

Tovább... »
A véradók (donorok) világnapja

A WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt és a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, s a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára nyilvánították június 14.-ét a véradók (donorok) világnapjává. Tisztelegve Karl Landsteiner osztrák orvos előtt, aki felfedezte az AB0 vércsoportot, így lehetővé téve a modern orvoslásban a vérátömlesztést.Mivel korunkban szinte állandó a vérhiány...

Tovább... »
Nemdohányzó világnap

A WHO kezdeményezésére 1988 óta tartják minden év május 31.-én a Nemdohányzó Világnapot.Cél, a dohányzás és dohányfüst káros hatásaira felhívni a figyelmet, az nemdohányzók védelmében a dohányzást visszaszorítani.
Hazánk lakosságának harmada dohányzik. A füst nem csak a tüdőt és a légutakat roncsoltja, de számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát is nö...

Tovább... »

6. / 13. oldal (10/121)

«1234567891011 »