Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Egészségügyi világnapok

5. / 13. oldal (10/121)

«1234567891011 »

A laboratóriumi (kísérleti) állatok világnapja

A laboratóriumi állatok száma a világon eléri a 100 milliót, így immár "saját" világnapjuk is van (az állatok világnapját október 4-én tartják). A brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság (NAVS) 1979-ben kezdeményezte megtartását, amelyet azóta az ENSZ is elismert. A legtöbb ország törvényei tiltják az állatok kínzását, a fejlett országok többsége engedélyhez köti az...

Tovább... »
Kék Parlament az Autizmus világnapja alkalmából

Kék színnel világíttatja ki a Parlamentet az Autisták Országos Szövetsége (AOSz) csütörtökön, az autizmus világnapjának előestéjén.

Tovább... »
Sajtótájékoztató az Alvás Világnapja kapcsán

A felnőtt lakosság 50 százaléka panaszkodik álmatlanság tüneteire, 10 százalék pedig klinikailag is jelentős inszomniában szenved - derült ki pénteken az Alvás Világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen Budapesten.

Tovább... »
Hétvégi rendezvény a víz világnapja alkalmából

Díjmentesen látogathatják a 14 éven aluli gyerekek hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykert víz világnapjához kapcsolódó programjait.

Tovább... »
Március 11, a vese világnapja Március 11, a vese világnapja

Március második csütörtökén - idén március 11-én - tartják a vese világnapját a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete kezdeményezésére. E napon a krónikus vesebetegségek nagyszámú előfordulására és veszélyére, a vesebetegségek megelőzésére és korai felismerésére kívánják felhívni a szélesebb közvélemény figyelmét. Az idei világnap kiemelt té...

Tovább... »
Meteorológiai világnap

1960-ban határoztak megtartásáról annak emlékére, hogy 1950. március 23-án lépett életbe az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utóda, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) alapokmánya. A WMO kormányközi testületnek tekinthető, az ENSZ szakosított intézményeinek egyike. Célja, hogy elősegítse a meteorológia felhasználását a legkülönbözőbb területeken, ö...

Tovább... »
Az alvás világnapja

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az életminőség szempontjából. Ezen a napon a világ számos országában orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk....

Tovább... »
A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO indítványára, Magyarországon 1996-ban rendezték meg először. A WHO a 2000-2010 közötti időszakot a csont és ízület évtizedévé nyilvánította.

Tovább... »
A kézmosás világnapja

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a szappannal való alapos kézmosásra.
Rengeteg fertőzés és járvány előzhető meg a rendszeres és alapos kézmosással. A szülők feladata a gyerekeket már egészen fiatalon megtanítani a helyes kézmosási technikára.

Tovább... »
A látás világnapja

Minden év októberének második csütörtöke a látás világnapja.
Célja, hogy felhívja a figyelmet a látás illetve a szem megóvásának fontosságára.
2000-ben megrendezték a 'Látás 2020' programot is, ami arra törekszik, hogy a megelőzhető szembetegségek nagy részét időben kiküszöbölje.

Tovább... »

5. / 13. oldal (10/121)

«1234567891011 »