Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Egészségügyi világnapok

10. / 13. oldal (10/121)

«345678910111213 »

Csontritkulás világnapja Csontritkulás világnapja

A népesség tizede, becslések szerint mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban Magyarországon - hangzott el az Oszteoporózis világnap alkalmából Budapesten rendezett sajtóbeszélgetésen.

Tovább... »
Október 20.-a a csontritkulás világnapja Október 20.-a a csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO indítványára, Magyarországon 1996-ban rendezték meg először. A WHO a 2000-2010 közötti időszakot a csont és ízület évtizedévé nyilvánította.

Tovább... »
Október 15., a Kézmosás Világnapja Október 15., a Kézmosás Világnapja

A Kézmosás Világnapját október 15-én tartják. A kezdeményezés apropójából mikrobiológus szakértőt kérdezett meg az MTI-Press az antibiotikumok ellen védekező kórokozók rafinált trükkjeiről, amelyekkel szemben sokszor már csak a kézmosás vethető be. Nemzetközi felmérések adataiból kiderül, hogy hiú ábránd, miszerint a fejlett világban mindenki tisztában van a higiénés...

Tovább... »
Október második csütörtöke a Látás Világnapja Október második csütörtöke a Látás Világnapja

Magyarországon évente 6060 beteg veszíti el a látását, miközben a vakság nagyrészt megelőzhető, s 4000 ember látását meg lehetne menteni - hangsúlyozta Németh János, a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikájának igazgatója a Látás Világnapja alkalmából rendezett csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tovább... »
Szeptember 21., Alzheimer-kór világnapja Szeptember 21., Alzheimer-kór világnapja

Szeptember 21. az Alzheimer-kór világnapja, amelynek megrendezését 1994-ben kezdeményezte - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával - a Nemzetközi Alzheimer Társaság. Magyarország 2002-ben csatlakozott a világnapi rendezvényekhez.

Tovább... »
Szeptember 16, az ózon világnapja Szeptember 16, az ózon világnapja

Becslések szerint mintegy 20 millió bőrrákos megbetegedést és 130 millió szürkehályog-esetet sikerült megelőzni azzal, hogy az ózonkárosító anyagok mintegy 97 százalékát kiváltották már világszerte - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium szerdán, az ózon világnapján.

Tovább... »
Szeptember 15. , a prosztata világnapja Szeptember 15. , a prosztata világnapja

Szeptember 15-ét 2005-ben nyilvánította a prosztata (dülmirigy) napjává az Európai Urológus Társaság. E naphoz kapcsolódva a hónap első felében egész Európában - így Magyarországon is - szakorvosok, egészségügyi intézmények, a népegészségüggyel foglalkozó szakemberek "szólítják meg" a sajtó nyilvánosságán keresztül a férfiakat, figyelmeztetve őket a prosztatarák korai...

Tovább... »
Szeptember másodi szombatja az elsősegélynyújtás világnapja Szeptember másodi szombatja az elsősegélynyújtás...

Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére szeptember második szombatján - idén 12-én - rendezik meg az elsősegélynyújtás világnapját. Így szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a laikusok körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás sok esetben...

Tovább... »
Szeptember 8. a fizioterápia világnapja

Szeptember 8. a fizioterápia világnapja annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége. A világnapot 1995-ben tartották meg először, Magyarországon 1998-ban rendezték meg első alkalommal.

Tovább... »
Szoptatás - fotó: mti Augusztus első hete, a szoptatás világhete

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) augusztus első hetét a szoptatás világhetévé nyilvánította. Az 1990. augusztus 1-jén elfogadott nyilatkozat felszólítja a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hathónapos korukig kizárólag szoptathassák, majd 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (WABA). A WHO...

Tovább... »

10. / 13. oldal (10/121)

«345678910111213 »