Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Egész évben kullancsveszély! - védőoltást javasolnak az orvosok

2009. 02. 28 14:26 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet Vészi Zsuzsanna gyermekorvos a Kullancsszövetség által szervezett sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
Kiemelte: ne csak a gyerekek kapjanak védőoltást, hanem a szülők és kamaszok is éljenek a lehetőséggel. A védőoltás-sorozat alatt három alkalommal kell oltani a pácienst, majd 3 év múlva egy újabb vakcinával emlékeztetik a szervezetet. Kiránduláskor zokniba betűrt hosszú nadrágot, cipőt érdemes viselni, kullancs elleni krémeket és spray-ket használni, s minél hamarabb el kell távolítani az élősködőt testünkről.

Hangsúlyozta, hogy a korábbi szokásoktól eltérően nem szabad krémet tenni a kullancsra, nem szabad tekergetni sem, egyszerűen meg kell fogni a szájszerveinél egy kullancs-kiszedő kanállal, s egy erőteljes mozdulattal kitépni. Ha "beszakad a feje", nem kell aggódni, mert a fertőző nyálat nem a szájában, hanem a potrohában tárolja. Bizonyos esetekben, ha a kullancs a köldökbe, fülbe, a nemi szervekre fúrta be magát, orvoshoz kell fordulni. A gyermekorvos tájékoztatott a kullancs által közvetített fertőzés, a Lyme-kór kiütés jellegzetességéről, valamint az agyvelő és agyhártyagyulladás tüneteiről is.

A tavaszi-nyári időszak kedvez a kullancs szaporodásnak, de a klímaváltozás miatt a vérszívók már egész évben jelen vannak a természetben - hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán állatorvos. A kullancsbetegségek térképén megfigyelhető, hogy Budapest és agglomerációs körzete, Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye a legfertőzöttebb kullancs fertőzött területek - tette hozzá.

Érdekességként elmondta: a földfelszín alatt 30 méter mélyben alszanak a kis patkósorrú denevérek, s körülöttük rengeteget kullancsot fedeztek fel. Ez a tény több kérdést vet fel, egyebek mellett azt, hogy miért költöztek a föld alá a mutáns vérszívók, s miféle meglepetésre készülnek.

Szavai szerint a sünök "kullancsfutárként" szaladgálnak, ezért a kertes övezettől érdemes távol tartani őket. Az élősködők a négy- és kétlábú "kedvencekbe" is beleköltöztek és a legextrémebb helyeken is előfordulnak. Az állatorvos újabb kérdésekre keresi a választ: vajon miért változtatnak gazdaállatot a vérszívók, s miért támadják most már az urbanizált vidéket is?

Az állatorvos hangsúlyozta: kirándulás után a hajas fejbőrt, a fül mögötti részeket, a hallójáratokat nagyon alaposan ellenőrizni kell, s a kirándulóknál mindig legyen kullancs-eltávolító kanál.