Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Depresszió

Nyomtatás
név Depresszió
latin név Depressio
csoport Pszichiátriai betegségek
szakterület Pszichiátria, Pszichológia, Pszichoterápia
depresszio_jpg_2011051816275816157

leírás

A régi időkben a köznyelv is és az orvostudomány is a depressziót melankóliának nevezte, új elnevezése csak a huszadik század közepétől terjedt el igazán.

Betegség leírása

A régi időkben a köznyelv is és az orvostudomány is a depressziót melankóliának nevezte, új elnevezése csak a huszadik század közepétől terjedt el igazán.

A köznyelv általában nem különbözteti meg a különböző típusokat, amely típusok a következők:
• major depresszió
• minor depresszió
• unipoláris zavar
• bipoláris zavar
• kevert depresszió

A depressziós ember az életet nagyon sivárnak és üresnek érzi, az élet terheit pedig túlságosan nyomasztónak találja (hangulati és érzelmi élet zavara). Ezek az emberek nagyon rossz véleménnyel vannak magukról („önértékelésük nulla") és teljesen hasztalannak érzik magukat.
Úgy gondolják, hogy elveszítették életük felett az irányítást, nem tudnak beleszólni az életük alakulásába, alkalmatlannak érzik magukat a negatív események elhárítására („tanult tehetetlenség" elmélet).

A depresszió kialakulásában számos tényező játszik fontos szerepet, gyakran pedig ezeknek a tényezőknek az együttes hatásaként jelenik meg a betegség. Biokémiai elméletek szerint a depresszió az ún. neurotranszmitterek (azaz az agyban található, egymásnak üzeneteket szállító idegsejtek) felborult egyensúlya miatt alakul ki, vagy pedig a túl alacsony szerotonin és noradrenalin szint miatt.

Genetikai vizsgálatok (főleg ikervizsgálatok) igazolták, hogy a depresszió egy örökletes betegség, amely nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál (4:1 arányban), ezen belül is a 27-30 éves nők körében a leggyakoribb. Úgy tűnik azonban, hogy a környezeti tényezők is nagyon fontos - ha nem a legfontosabb - szerepet töltenek be kialakulásában. A depressziós betegek kórtörténeti előzményként ugyanis sokszor valamilyen negatív életesemény (korai trauma, haláleset, vagy egyéb veszteségélmény) található.

Ilyen negatív életesemény lehet a büntetéselvű, megszégyenítésen alapuló nevelés, vagy fizikai bántalmazás, ahol nincs helye dicséretnek vagy jutalmazásnak (pozitív megerősítés teljes hiánya).
Így érthető az a felmérés, mely szerint a depressziósok között sok a gyermek és a serdülő, de a 60 évesek feletti korosztály is (akik gyakran vannak kitéve magánynak, elhagyatottságnak, stb.)
Más kutatók szerint a depresszió hátterében hormonális tényezőket kell elsősorban keresni. Szerintük a mellékvesekéreg egyik hormonja, a kortizol (hétköznapi nevén stresszhormon) túl magas szintje okozza a depresszió tüneteit, amelyek e hormon beállításával megszűnnek.

A depresszió jellemzői típusai szerint:

1. Major depresszív zavar: a legsúlyosabb típus, amelynél a DSM-IV* szerint a következő tünetekből legalább 5 fennáll minden nap, minimum 2 héten keresztül:
- depressziós, diszfóriás (nyugtalan, elégedetlen, szorongó) hangulat, vagy örömtelenség,
valamint a következő tünetek közül minimum 4:
- megváltozott étvágy vagy testsúly
- alvászavar
- pszichomotoros agitáció vagy retardáció (nyugtalanság, fokozott mozgástörekvés vagy éppen késlekedés)
- fáradtság, energiavesztés
- feleslegesség érzése vagy erős bűntudat
- koncentrációképesség csökkenése vagy határozatlanság
- visszatérő gondolatok a halálról és/vagy az öngyilkosságról, öngyilkossági kísérletek

2. Minor depresszív zavar, disztímia: a major depresszió hosszabb lefolyású (minimum 1 év), ám enyhébb változata; a fenti tünetek közül 3 vagy 4 tünet megléte szükséges a diagnózis felállításához.
Legjellemzőbb tünete a reménytelenség érzése. Időtartamuk esetenként lehet rövid is (rövidebb, mint 2 hét). Sokszor megelőző fázis, ha nem kezelik, akkor súlyos depresszió lehet belőle.

Ha a hangulat csak egy- negatív - irányba mozdul el, és a tüneteket nem kíséri időszakos felhangoltság, akkor unipoláris (azaz egypólusú) depresszióról beszélünk. Ha azonban a lehangolt ciklust követi egy felhangolt időszak, amikor a negatív és a pozitív ciklusok váltakoznak, akkor bipoláris (azaz kétpólusú) depresszióról beszélünk. A pozitív ciklust más néven mániás epizódnak nevezik, és erre a következők a jellemzőek:
a. Abnormálisan és állandóan emelkedett hangulat legalább 1 héten keresztül
b. A következő tünetekből legalább 3 vagy 4 jelen van:
- felfokozott önértékelés
- csökkent alvásigény
- szokatlan beszédesség, beszédkényszer
- gondolatrohanás
- disztraktibilitás (amikor lényegtelen, vagy irreleváns külső ingerek könnyen elterelik a figyelmet)
- felfokozott aktivitás
- felfokozott törekvés örömszerző tevékenységekre
c. A tünetek észrevehető változást okoznak a munkaképességben.

A depresszió típusa lehet kevert típusú is, amikor nem lehet egyértelműen besorolni egyik típusba sem, mert a tünetek keverednek.

*DSM-IV: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, azaz a mentális zavarok (pszichiátriai betegségek) diagnosztikai és statisztikai kézikönyve.

A betegség tünetei

Hangulati és érzelmi élet zavara, mély lehangoltság (mániás fázisban erősen felhangolt állapot), csökkent motiváció, alvászavar, szegényes kifejező mozgások, szegényes gesztikuláció, étvágyzavar, anyagcserezavar, negatív énkép, erősen lecsökkent szexuális érdeklődés, impotencia, jellegzetes arcvonások: kifejező homlokráncok, lefele görbülő szájzugok, táskás szemek.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kocsis András Csecsemő- és... Kocsis András Jászfényszaru