Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Új teszt segíthet a petefészekrák kimenetelének előrejelzésében

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: teszt, petefészekrák, daganat

A Fred Hutchinson Rákkutató Központ (Seattle, Egyesült Államok) munkatársai egy új, DNS-alapú tesztet fejlesztettek ki, mely jelezheti a petefészekrákos betegek várható túlélését.

A módszer a daganatot beszűrő fehérvérsejtek elemzésére terjed ki, amit már a szövetmintából is vizsgálni lehet. Korábbi petefészekrákon, vastagbélrákon, és egyéb tumorokon végezett vizsgálatok szerint minél magasabb a daganatos góc ellen fellépő fehérvérsejtek száma, annál jobb a várható kimenetel. Mindazonáltal idáig nem állt rendelkezésre olyan teszt, mely pontos információt mutatott volna az érintett fehérvérsejtekről.


Jason H. Bielas 30 petefészekrákos beteg szövetmintáit vették górcső alá, a betegek túlélés 1 hónap és 10 év között volt. Megállapították, hogy 5 évet meghaladó túlélés mellett háromszor magasabb a szóban forgó fehérvérsejtek mennyisége azokhoz képest, akik 2 évnél hamarabb meghaltak. A Science Translational Medicine oldalain bemutatott módszer nem csupán a mennyiséget veszi figyelembe, hanem az immunológiai funkciókat is, ugyanis ezek a fehérvérsejtek optimális esetben idegennek ismerik fel a daganatos sejtek normálishoz képest megváltozott felszíni mintázatát.


A QuanTILfy teszt mind a daganatos sejtek, mind az érintett fehérvérsejtek DNS-ének elemzésére kiterjed. Mindazonáltal a módszer a gyakorlati orvoslás számára még nem elérhető, az eredmények megerősítéséhez ugyanis újabb vizsgálatokra van szükség.