Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Új gyógyszercsoport segítheti a daganatos betegek kezelését

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyógyszer, daganat, rák, PARP-gátló
Új gyógyszercsoport segítheti a daganatos betegek kezelését

A PARP-gátló szerek lehetnek az onkológia legújabb sztárjai. A poli-ADP-ribóz polimeráz (PARP) a sejtek örökítőanyagát, a DNS-t ért károsodás hatására aktiválódik. Az enzim egy hosszú láncot csatlakoztat célmolekuláira, így módosítva azok működését. Most a Koppenhágai Egyetem munkatársai Dr. Michael Lund Nielsen vezetésével egy olyan módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével a PARP célpontjait lehetett azonosítani.

Ahhoz, hogy egy szert megfelelően alkalmazni lehessen, ismerni kell az élő szervezetben zajló szabályozási mechanizmusokat. Úgy tűnik, hogy a PARP-gátlás hatékony stratégia az örökletes emlőrák és petefészekrák kezelésében, mindazonáltal igen keveset tudunk a szer alkalmazásának következményeiről. A probléma alapvetően az, hogy a hagyományos kemo- és sugárterápiás szerek okozta DNS-károsodást a daganatsejtek is kijavítják, mely folyamatban alapvető a PARP megfelelő működése - vagyis a gátlás következménye a sejt pusztulása lenne. Ugyan a PARP-gátlás az egészséges sejteket is érinti, azonban ezen elemek túlélési mechanizmusa némiképp eltér a rákos sejtekétől, így esetükben kevésbé érvényesül a szer negatív hatása.


Jelenleg a PARP-gátló szerek klinikai kísérletes stádiumban vannak, kereskedelmi elterjedésükre még várni kell. A gyógyszert kombinációban lehet alkalmazni, így téve sebezhetővé a daganatsejteket a hagyományos kezelési módszerekkel szemben. A Molecular Cell oldalain bemutatott tanulmány várhatóan célzott és hatékonyabb PARP-gátló gyógyszerek fejlesztéséhez fog vezetni.