Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nanotechnológiai eszközt ültethetnek a bőr alá

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: nanotechnológia, rákdiadnosztika

A nitrogén-oxid hatása már sok élettani folyamat (idegrendszer, immunrendszer, érpálya) szabályozásában ismert, mégsem tudjuk, hogy mi a szerepe rákos sejtek esetén.

A nitrogén-monoxid daganatos folyamatokban betöltött hatása idáig ellentmondásosnak bizonyult. A helyezet most Michael Strano professzor és a Massachusetts-i Műszaki Intézet munkatársai egy újfajta szenzor segítségével igyekeznek tisztázni. A nanotechnológia, bőr alá ültethető eszköz valós idejű információkat adhat azokról a gyulladásos folyamatokról, melyek a nitrogén-monoxid befolyása alatt állnak. A Nature Nanotechnology novemberi száma állatkísérletek alapján elsőként számolt be arról, hogy ilyenfajta nanoszenzor hosszabb ideig maradhat meg az élő szervezetben.


A munkacsoport már másfajta szenzorokon is dolgozik, például hasonló módon lehetne detektálni a cukorbetegek vércukor és inzulinszintjét is - így téve szükségtelenné az állandó vérminták vételét. De szóba került a hidrogén-peroxid, és egyes toxinok mérésének lehetősége is. Maga az eszköz egy nanométernyi vastagságú cilinder, mely tiszta karbonból készült. A pozitív esemény egy fluoreszcens jel ébredését eredményezi, mely könnyűszerrel detektálható egy erre specifikus eszköz segítségével. De nem csupán a bőrbe, hanem véráramba jutatott eszköz fejlesztése is várható.