Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az immunrendszer a hasnyálmirigyrák elleni harc szolgálatában

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: immunrendszer, hasnyálmirigyrák, daganat, rák
Az immunrendszer a hasnyálmirigyrák elleni harc szolgálatában

A Pennsylvaniai Egyetem, a Pittsburghi Egyetem és a Washingtoni Egyetem munkatársai a hagyományos gemcitabin nevű szert CD40 antitesttel kiegészítve értek el eredményeket előrehaladott hasnyálmirigyrákos betegeknél. A hasnyálmirigyrák a negyedik leggyakoribb daganatos halálok. Az elsődleges daganat sokáig rejtve maradhat, így a betegség gyakran már csak akkor kerül felismerésre, amikor már a szervi áttétek is kialakultak. Emiatt a túlélési adatok igen rosszak, a betegek zöme a diagnózis felállítását követő első évben meghal.

A Clinical Cancer Research oldalain bemutatott tanulmány azonban új kezelési alternatívát kínál: a kutatók a hagyományos gyógyszeres megközelítést immunterápiával egészítették ki, és folyamatosan monitorozták az elsődleges daganat, illetve az áttétek reagálási képességét.


Dr. Gregory Beatty munkájának újszerűsége inkább ebben a szoros nyomon követésben rejlik, mivel az agresszív kezelésre a szervezetben lévő tumorok nem mindegyike reagál egyformán. A vizsgálat alapjait a munkacsoport egy 2011-es, Science-ben megjelent tanulmányban fektette le, mely mind egerek, mind emberek esetén demonstrálta az immunvezérelt módszer helyességét. Az alkalmazott antitest a CD40 nevű molekulát célozta, így sikeresen jelölték meg az elsődleges tumorban a daganatsejtek támogatását nyújtó kötőszövetet. Az immunrendszer nagy falósejtjei (makrofágok) ezután a jelölt sejtek elpusztításán keresztül károsították a daganatszövetet is. A vizsgált 21 betegből öt esetben már egy kezelés után is úgy tűnt, részleges válasz jelentkezett a tumorban, ami a daganat méretének legalább 30 százalékos csökkentését jelentette.


Jelen vizsgálat során egy bonyolult képalkotóval, az FDG/PET-CT-vel követték nyomon a daganatban zajló anyagcsere-folyamatokat. Mivel a tumorszövet metabolizmusa aktívabb, mint a normál szöveté, ezért az energia forrását jelentő cukorfelvétel is fokozottabb. Ez jó lehetőséget teremt arra, hogy radioaktívan jelölt cukorral monitorozzák a daganat viselkedését.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Borovszky Tamás Belgyógyászat... Borovszky Tamás Csehimindszent