Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A hólyagdaganatok háromnegyede ugyanannak a génnek a mutációját hordozza

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: hólyagdaganat, daganat, gén, génmutáció

A TERT nevű gén, amely a telomeráz nevű enzim egyik alegységének működéséért felelős, és a genetikai örökítőanyag védője, összefüggésben áll az öregedéssel és a karcinogén folyamatokkal. A Spanyol Országos Rákkutató Központ (CNIO) kutatói kimutatták, hogy a hólyagdaganatok több mint 70 százaléka mutatja a TERT (telomeráz reverz transzkriptáz) gén szomatikus mutációit. A TERT gén a DNS védelmében, valamint a sejt öregedésének folyamatában és a rák kialakulásában is szerepet játszik.

A European Urology online kiadásában megjelent tanulmányhoz a CNIO kutatói Francisco X. Real és Nuria Malats vezetésével több mint 450 hólyagrákkal diagnosztizált beteg alapos genetikai és molekuláris vizsgálatát végezték el. Az esetek között előfordultak indolens és agresszív daganatok is.


„Amikor a TERT mutációk gyakoriságát vizsgáltuk a betegek e csoportjában, nem mutattunk ki összefüggést a mutációk jelenléte és a daganat agresszivitása vagy a betegek túlélési aránya között" - számolt be Real. „Az a tény, hogy ezek a mutációk az uroteliális daganat fejlődésének mindegyik szakaszában jelen vannak, arra utal, hogy a mutációk már a karcinogenezis korai szakaszában kialakulnak."


A TERT gén egy fehérjét termel, a telomeráz komplex reverz transzkriptázát, amely növeli a telomérek, a kromoszómavégződéseken lévő védőhatású genetikai anyag hosszúságát, ami a sejtek elöregedésével áll összefüggésben.


Real hozzátette, hogy egyelőre nem tudják pontosan, hogyan befolyásolják a TERT mutációi a telomérek hosszúságát, és hogyan segítik elő a rákos folyamatok előrehaladását, de a kutatók úgy vélik, hogy a génkifejeződést fokozhatják. Ennek alátámasztásához azonban további kutatásokra lesz szükség.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Klinikai adjunktus Budapest