Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Honnan ered az agresszív petefészekrák?

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: daganat, petefészekrák, őssejt

A Cornell Egyetem kutatói felfedezték az epiteliális petefészekdaganat kialakulásának egyik lehetséges okát. E daganattípus eredetét eddig nehezen tudták kimutatni, mert a betegek 70 százalékában a daganatot csak előrehaladott stádiumában diagnosztizálják. Mivel a petefészek karcinóma kialakulásának eredete nem ismert, a korai diagnosztikus tesztek eddig sikertelennek bizonyultak.

Az Alexander Nikitin professzor vezetésével végzett kutatás során egy új őssejt-niche-t fedeztek fel a petefészek felszíni epitéliumhoz a kísérleti egerekben, és kimutatták, hogy a petefészek karcinóma leggyakrabban az ebben a niche-ben található őssejtekből ered. Ez az őssejt-niche azon az átmeneti területen helyezkedik el (hilum régió), melynek sejtrétege a petefészket köti össze a test többi részével. „Most már tudjuk, hol helyezkednek el ezek a sejtek az egerekben, így megvizsgálhatjuk ezeket a területeket az emberekben is" - nyilatkozta Nikitin professzor.


A kutatók a legújabb genetikai kutatási módszerek segítségével bizonyították be, hogy a hilum régióban lévő őssejtek rendkívül hajlamosak a petefészek karcinómára. A technika lehetővé teszi az őssejtek sorsának nyomonkövetését. A módszer hilum sejteken történő alkalmazásával kimutatták, hogy a hilum területről származó sejtek az egész petefészek körül elterjednek. A kísérlet során a petefészek sejtekkel beoltott egerekben nagyon kevés daganat alakult ki, a hilum sejtekkel beoltott egerek közül viszont szinte mindegyik elpusztult a bennük kialakult agresszív, áttétes daganatok következtében, amelyek az emberi petefészek karcinómához hasonlítottak.