Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A leukémia korai jelei

2009. 12. 03 11:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: leukémia, jelek, tünetek, fájdalom, vérkép, duzzanat, nyirok

A leukémia első jelei gyakran nem egyértelműek. A legtöbb esetben a tünetek bizonytalanok, más betegségre is utalhatnak. Milyen tünetek megléte esetén merülhet fel a leukémia gyanúja? Melyek a legjellemzőbb kezdeti tünetek? Mikor forduljunk orvoshoz?

A leukémiára utaló tünetek egyik része szubjektív, tehát csak a beteg érzi a meglétüket és az intenzitásukat. Ilyen tünet a fájdalom, a fáradtság, vagy gyengeség. A tünetek másik csoportját a külső szemlélő által is észlelhető illetve mérhető elváltozások jelentik. Ilyen a testsúlyváltozás, a különböző méretű és elhelyezkedésű kitapintható duzzanat, a sápadtság, vagy a laboratóriumi vizsgálat során észlelt vérkép-változás.

Leukémiára utaló korai jelek lehetnek:

Fejfájás
A gyakori fejfájást okozhatják az agyban és a gerincvelőben felgyülemlett fehérvérsejtek, melyek száma kórosan megszaporodik a betegség következtében.

Izületi- és izomfájdalmak
A csonthártya alatt és az izületekben is felhalmozódhatnak a nagymértékben elszaporodó fehérvérsejtek, ami a mozgásszervek fájdalmát okozza.

Fáradékonyság, gyengeség, testsúlyvesztés
A krónikus fáradtság, fáradékonyság az izmok oxigén-ellátottságának romlása miatt jön létre, amit a betegséggel együtt járó anémia következménye. (anémia: kórosan csökkent vörös-vérsejtszám). Gyakori tünet a jelentős mértékű, gyorsan bekövetkező fogyás is.

Nyirokcsomó-megnagyobbodás és hasi duzzanat
A megnagyobbodott nyirokcsomók a test több részén is megjelenhetnek. A felületesen elhelyezkedők, például a hónalj és nyak környékén találhatók, kézzel is kitapinthatók, a mélyebben lévőket viszont csak képalkotó eljárással (MRI-vel vagy CT-vel) lehet kimutatni.

Bevérzések a test több részén
A bőrön megjelenő pontnagyságú bevérzések, a gyakori orrvérzés, vagy a fogmosás után előforduló fogínyvérzés oka a csontvelőben keletkező vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése. A trombociták elsődleges szerepe ugyanis a vérzéscsillapítás, hiányuk vagy jelentősen lecsökkent számuk vérzékenységet okoz.

Gyakori fertőzések, láz
Leukémiában a szervezet nagy fertőzésveszélynek van kitéve, mivel a megnövekedett fehérvérsejt-szám ellenére kevés a normálisan fejlődött vérsejtek száma, amelyek hatékonyan fel tudnák venni a harcot a fertőzésekkel szemben.

Vérképromlás
Jellemző vérkép a fehérvérsejtek számának emelkedése, míg a vörösvértestek és a vérlemezkék száma jelentősen csökken.

Fontos tudni, hogy nem jelent feltétlenül leukémiát, ha a fenti tünetek közül néhányat, vagy akár mindet tapasztaljuk magunkon, ezek megléte ugyanis más betegségre is utalhat. A leukémia diagnózisát az orvos csak alapos kivizsgálás, laborvizsgálatok, és tesztek elvégzése után állítja fel. Ezért is fontos, hogy ha egészségünkre vonatkozó szokatlan, zavaró tüneteket észlelünk, keressük fel orvosunkat, akivel a további teendőket meg tudjuk beszélni.