Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A dohányzás elősegíti a nyelőcsőrák kialakulását

2012. 02. 07 15:00 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: nyelőcsőrák, daganat, rák, dohányzás, Barrett-szindróma

A Queen's University Belfast és a Northern Ireland Cancer Registry kutatói szerint a dohányzás megduplázza a nyelőcsődaganat valószínűségét a Barrett-szindrómában szenvedő betegekben. Barrett-szindróma, más néven Barrett-nyelőcső esetén a nyelőcső nyálkahártyáját a gyomorsav károsítja, ezért a gyomor nyálkahártyájához válik hasonlóvá.

A Gastroenterology szakfolyóiratban közzétett kutatás során 13 évig vizsgáltak háromezer Barrett-szindrómás beteget. A vizsgálat azt mutatta, hogy a dohányosokban kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki nyelőcsődaganat, mint a nemdohányzókban.

Dr. Helen Coleman, a kutatás vezetője elmondta, hogy az eredmények szerint a dohányzás a legerőteljesebb életmódbeli kockázati tényező a rák kialakulását tekintve a Barrett-szindrómás betegekben. A legfontosabb újdonság az, hogy a napi egy doboznál kevesebbet szívó dohányosokban is ugyanakkora valószínűséggel alakulhat ki a nyelőcsődaganat, mint azokban, akik sokkal több cigarettát elszívnak. Bár az eredményeket még további kutatásoknak is alá kell támasztaniuk, a kutatók szerint mindenképpen a dohányzás abbahagyását kell javasolni a Barrett-szindrómában szenvedő betegeknek a rák kockázatának csökkentése érdekében.