Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Carpalis alagút szindróma

Nyomtatás
név Carpalis alagút szindróma
latin név Carpal tunnel syndrome (CTS)
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület
carpalis_alagut_szindroma_jpg_2011051815472683413

leírás

Betegség tünetei:

Éjszakai túlsúlyú zsibbadás, ami a kéz I-II-III ujján, vagy az egész kézben jelentkezik, ami a nap folyamán enyhülhet. Duzzadtság, merevségérzet. Nyomásérzékenység a kéztő területén. Előre haladott esetben izom gyengeség és izomsorvadás a tenyér hüvelykujj felöli részén.

Betegség leírása:

Szervezetünkben az idegek gyakran csonttal, ínnal, izommal körülvett csatornákban futnak, amit „alagútnak" nevezünk. Amennyiben az alagútban az ideg nyomás alá kerül, úgynevezett alagút szindróma alakul ki. Leggyakoribb alagút szindróma a carpalis alagút szindróma, amit a kéztőcsontok és a kéztő csontokat áthidaló inas szalag (ligamentum carpi transversum) által létrejövő idegkárosodás (nervus medianus) jellemez. Előfordulása évente kb. 100 új eset 100000 lakosra számítva.

A betegség oka leggyakrabban ismeretlen, azonban a csukló erőltetésével járó tevékenységek végzése, vibrációs ártalom, fokozott vizenyősséggel járó készséggel járó állapotok (pl. terhesség), illetve cukorbetegség, pajzsmirigy betegség is fokozhatja a kialakulási hajlamot.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek