Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Bulimia

Nyomtatás
név Bulimia
latin név Bulimia nervosa
csoport Pszichiátriai betegségek
szakterület Pszichoterápia, Pszichológia, Pszichiátria
bulimia_jpg_2011040613231438993

leírás

Betegség leírása

Míg az anorexiásokra elsősorban a túlzott koplalás, addig a bulimiásokra nagy mennyiségű étel gyors felfalása, majd erős bűntudat mellett történő kihányása a jellemző.
Eleinte a hányás egyfajta öntisztító rendszerként működik.
A magukba tömött hatalmas mennyiségű ételtől az érintettek rosszul érzik magukat, bűntudatuk lesz, ezért igyekeznek minél hamarabb a megevett ételtől megszabadulni és kihányni.
Az ilyen jellegű viselkedés során azonban „rájönnek", hogy így bármennyit ehetnek, nem fognak elhízni; így a viselkedés állandósul és feladata az lesz, hogy biztosítsa a kívánt testsúlyt koplalás nélkül (téves módszert tanul meg a szervezet és a psziché).
Egy idő után azonban ördögi körbe kerülnek, rájönnek, hogy komoly problémájuk van, emiatt félnek társaságba járni, mert azt hiszik, mindenki látja rajtuk ezt a problémát.
Szociálisan elkülönülnek, nem járnak dolgozni, emberek közé sem nagyon, magukba fordulnak, depresszióssá válnak. És közben tovább esznek és hánynak, esznek és hánynak. Nem tudják, mihez kezdjenek az életükkel, elveszítik kapcsolataikat a valódi élettel, szeretteikkel, önmagukkal.
A bulimia kialakulásának pontos okát nem ismerjük, ám a legtöbb adat pszichiátriai, illetve pszichológiai háttérre utal. A bulimia a 18-35 éves korosztályt érinti leginkább, azon belül is szinte csak a nőket. Ezek a fiatal nők tele vannak szorongással, jellemző rájuk az önértékelési zavar, hangulatzavar, intim kapcsolatokat nehezen vagy egyáltalán nem tudnak létesíteni.
Mindennek hátterében pedig gyakran kötődési-zavar (anya-baba kapcsolat), csecsemőkori táplálkozászavar, identitászavar, vagy gyermekkori/serdülőkori trauma áll.
Egyes szakértők szerint a média által közvetített szépségideál is szerepet játszik a bulimia kialakulásában, hiszen a média által közvetített nők egytől egyik mind szép soványak, csinosak, s általuk azt sugallják, hogy a férfiaknak csak az ilyen sovány nők tetszenek, munkahelyen, s egyáltalán az élet bármely területén is csak az ilyen nők lehetnek sikeresek.
Az ezzel való szembesülés pedig még inkább ronthat az amúgy is labilis én-képen, a túl alacsony önértékelésen.

Betegség tünetei

Normál vagy a normálnál alacsonyabb testtömeg, állandó súlykontroll, testsúllyal való állandó elégedetlenség, az ételek gyors felfalása majd kihányása, aminek további tünetei a bevörösödött fogak (a gyakori hányások miatt a gyomorsav károsítja a fogzománcot), gyakori torokfájás, gyomorpanaszok (a gyakori hányások következtében károsodik a nyelőcső), izomfájdalom, idegkimerültség, rendszertelen menstruációs ciklus, szexuális zavarok.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek