Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Pikkelysömör

Nyomtatás
név Pikkelysömör
latin név Psoriasis
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
pikkelysomor_fokep_jpg_2010032911185777706

leírás

Betegség leírása:

A pikkelysömör egy öröklött hajlam és változatos provokáló tényezők hatására kialakuló, krónikus, kiújulásra hajlamos, gyakori bőrbetegség, melynek típusos tünetei az éles határú, gyulladt, vaskos pikkelyekkel borított göbcsék és plakkok.


A pikkelysömör gyakorisága a fejlett országokban eléri az 2%-ot, azaz száz emberből kettőnek van pikkelysömöre. Egyik típusa 40 éves kor előtt jelentkezik, gyakori a családi halmozódás és főleg a bőrtünetek dominálnak, másik típusa 40 éves kor felett kezdődik, nincs családi halmozódás és gyakoribbak a köröm, valamint ízületi elváltozások.


A típusos pikkelysömörös tünetek éles szélű, vörös, gyulladt, nem viszkető, vaskos pikkelyekkel borított, érményi-tenyérnyi plakkok. Típusos megjelenési helye a térd, a könyök, a lábszár, a fejbőr, de bárhol előfordulhatnak a tünetek, akár a tenyereken-talpakon is. A körmökön is okoz elváltozást. Apró gödröcskék, olajcsepp-szerű foltok, a köröm alatti szarumassza, a körmök végének „felválása", morzsolódása jellemzi itt a képet. A tünetek kiterjedése a néhány érményitől a csaknem a teljes testet borító elváltozásokig terjedhet. Klinikai képe nagyon változatos tehát, kezdve a klasszikus nagy, plakkos formától, a csakis kizárólag a hajlatokat, fejbőrt vagy a tenyereket/talpakat érintő típuson át, a főleg fiatalkorban jelentkező apró kiütésekhez hasonlító ún. guttált formáig (gutta=csepp, latinul) Ez utóbbi esetben a betegség gyakran társul valamilyen fertőzéses góchoz (pl. idült mandulagyulladás). Ritkán a pikkelysömörös tünetekben sárgás színű, mélyen ülő hólyagok jelentkeznek. Ez az ún. pusztulózus pikkelysömör (pustula=gennyhólyag, latinul). Ez a tünet gyakori a tenyereket, talpakat érintő formában. Ha a törzsön jelentkezik, agresszív betegséget jelez.


Fontos tudni a betegségről, hogy nemcsak a bőrt érinti, hanem ízületi gyulladás is társulhat hozzá, mely súlyos esetben akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. A pikkelysömörös betegekben gyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a magas vérnyomás, a gyulladásos bélbetegségek.


Számos provokáló tényező ismert, mely előhívhatja vagy ronthatja a betegséget. Ezek közül a fontosabbak: rendszeres alkoholfogyasztás, stressz, a bőr tartós irritációja, bakteriális fertőzések, fertőzéses gócok.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek