Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Billentyűhibák és szívzörejek

Nyomtatás
név Billentyűhibák és szívzörejek
latin név Vitium cordis
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Belgyógyászat, Kardiológia
billentyuhibak_es_szivzorejek_jpg_2011040613265178488

leírás

Vérünket az érrendszerben a szív keringteti, hasonlóan egy szivattyúhoz, pumpához.
A szív két kamrából és két pitvarból áll. A jobb és bal szívfelet a kamrai és pitvari sövény választja el egymástól, a kamrákat a pitvaroktól a szívbillentyűk.

1. ábra: Aorta billentyű ultrahangos képe

A kamrákból kiáramló vér útjában is egy-egy billentyű helyezkedik el: az aorta és a pulmonális. Ez utóbbiak félhold alakúak.
A billentyűk záródása és nyitása jellegzetes nyomásviszonyokat tart fenn a szívben, ezáltal szabályozva a vérkeringés irányát. Megfelelő pillanatban a két pitvar-kamrai billentyű kinyílik, szabad utat ad a véráramnak a pitvarokból a kamrákba.
Ezt követően ezek záródnak és a félhold alakú vagy zsebes billentyűk nyílnak, a kamrák pedig a „szabad úton" a vért a nagy ütőerekbe pumpálják.
A fenti folyamatok ritmusos ismétlődése révén áramlik a vér az érrendszerben.
A billentyűk nyitódása és záródása hangjelenségekkel jár, ezek a szívhangok.
Egészséges felnőttben két szívhangot hallunk. Az elsőt a pivar-kamrai billentyűk záródása, a másodikat a félhold alakú billentyűk záródása adja.
A szív működése két fázisra válik szét: a systole az első és második szívhang közti idő, a diastole pedig a második és az első szívhang közötti idő.
A szív fölött hallgatózva, a szívhangokat vizsgálva a szívritmusról és esetleges billentyűhibákról is információt kapunk.
Amennyiben ugyanis a két szívhang mellett egyéb hangjelenséget is hallunk, azt zörejnek nevezzük.
A szívzörejek lehetnek endocardiálisak (a szíven belül keletkező zörejek), főleg a billentyűk hibájából eredők és extracardialisak.
A billentyűhiba (vitium) összefoglaló név, melybe a billentyű szűkület és billentyű elégtelenség is beletartozik. A vitiumok kialakulhatnak lassan, évtizedek alatt és hirtelen, valamilyen egyéb szívbetegség szövődményeként pl.: szívinfarktus, szívbelhártya gyulladás következtében.
A szívzörejek leginkább a szív örvénylő, gyorsult áramlása miatt alakulnak ki, mely hátterében leginkább valamilyen billentyűhiba áll.

2. ábra: Elégtelenül záró kéthegyű és háromhegyű billentyűk ultrahanggal

Leggyakoribb szívhibák az aorta billentyű szűkülete: Aorta stenosis és elégtelensége: insufficientia, a mitrális billentyű szűkülete (mitrális stenosis) és elégtelensége (insufficientia).
A billentyűhibák kombinálódhatnak is.
Például: aorta stenosis mitrális insufficientiával, valamint egy billentyűnek két különböző hibája is lehet: aorta stenosis és aorta insufficientia. A billentyűhibák kombinálódhatnak is.
Például: aorta stenosis mitrális insufficientiával, valamint egy billentyűnek két különböző hibája is lehet: aorta stenosis és aorta insufficientia.

3. ábra: Kéthegyű (mitrális) és háromhegyű billentyűk ultrahangos képe

A billentyűhibák hátterében leginkább degeneratív folyamatok állnak, az évek során meszesednek a billentyűk.
Régebben az antibiotikus korszak előtt sokkal gyakrabban alakult ki billentyűhiba valamilyen légúti fertőzés késő (több évtizeddel később megjelenő) szövődményeként.
A billentyűket a szívbelhártya gyulladás kapcsán a billentyű vitorláira felrakódó baktérium tartalmú vegetációk rongálják, beszűkítik.
Minden billentyűnek megvan a mellkason a tipikus hallgatózási helye és minden fajta billentyűhibának a speciális zöreje, hallgatózási lelete, melyet az orvos a szív hallgatózásakor vehet észre.
Külön specifikus, az óra ketyegésére emlékeztető hangjelensége van a fém műbillentyűknek.
Gyakran előfordul, hogy gyerekkorban a szívzörejt állapít meg az orvos a panaszmentes gyereknél.
Fiatal korban a dinamikusabb áramlás miatt valóban lehet hallani zörejt, (főleg ülő helyzetben, ami fekvéskor elhalkul), de ez leggyakrabban ártalmatlan, a gyermek „kinövi". Vérszegénység esetén hasonló a helyzet. A vérszegénység megszűntetésekor a zörej is eltűnik.
Szívzörejt okozhat még a pitvari vagy kamrai sövény hiánya, ahol szintén az örvénylő véráramlás áll a zörej hátterében.
Akkor beszélünk extrakardiális zörejről, ha a zörej forrása nem a szíven belül van. Leggyakrabban a szívburok gyulladása okozza az extrakardiális zörejt.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Ráth Gábor Csecsemő- és gyermek... Ráth Gábor Pécs