Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Bell parézis

Nyomtatás
név Bell parézis
latin név Idiopathias nervus facialis paresis
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
bell_parezis_jpg_2011051815352133412

leírás

Betegség tünetei:

Féloldali főleg fül mögötti fájdalom. Pislogás, szembecsukás zavara. Arcferdülés. Nyálcsorgás. Homlokráncolási képtelenség. Ízérzési zavar.

Betegség leírása:

Ritka betegség, amit Sir Charles Bell brit neurológus leírása alapján nevezték el. Előfordulása évente 20-30 eset 100.000 lakosra számítva.
Az arcideg (nervus facialis) nem meghatározott eredetű, gyorsan kialakuló, az esetek nagy többségében meggyógyuló féloldali bénulása. A betegség hátterében az esetek egy részében herpesz vírusfertőzés mutatható ki.

A mimikai izmok féloldali bénulása miatt elmarad a homlokráncolás, pislogás és a szemlecsukás, illetve az érintett oldalon elsimult és lejjebb álló száj zúg, és nyálcsorgás figyelhető meg. Ritkábban féloldali ízérzés károsodás és túl hangos hallás (hyperacusis) is észlelhető.

A bénulás kialakulását több nappal megelőzheti azonos oldali fül mögötti fájdalom.
A tünetek gyorsan, akár pár óra alatt is kifejlődhetnek.

Az esetek 8-10%-ban szövődmény (pl. szaruhártya kiszáradás következtében kialakuló fekély) vagy maradványtünet (pl. tartósan fennálló arcidegbénulás, ritkábban synkinesis, azaz rágáskor vagy mosolygáskor kialakuló pislogás vagy könnyezés) alakul ki.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek