Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Bell parézis

Nyomtatás
név Bell parézis
latin név Idiopathias nervus facialis paresis
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
bell_parezis_jpg_2011051815352133412

leírás

Betegség tünetei:

Féloldali főleg fül mögötti fájdalom. Pislogás, szembecsukás zavara. Arcferdülés. Nyálcsorgás. Homlokráncolási képtelenség. Ízérzési zavar.

Betegség leírása:

Ritka betegség, amit Sir Charles Bell brit neurológus leírása alapján nevezték el. Előfordulása évente 20-30 eset 100.000 lakosra számítva.
Az arcideg (nervus facialis) nem meghatározott eredetű, gyorsan kialakuló, az esetek nagy többségében meggyógyuló féloldali bénulása. A betegség hátterében az esetek egy részében herpesz vírusfertőzés mutatható ki.

A mimikai izmok féloldali bénulása miatt elmarad a homlokráncolás, pislogás és a szemlecsukás, illetve az érintett oldalon elsimult és lejjebb álló száj zúg, és nyálcsorgás figyelhető meg. Ritkábban féloldali ízérzés károsodás és túl hangos hallás (hyperacusis) is észlelhető.

A bénulás kialakulását több nappal megelőzheti azonos oldali fül mögötti fájdalom.
A tünetek gyorsan, akár pár óra alatt is kifejlődhetnek.

Az esetek 8-10%-ban szövődmény (pl. szaruhártya kiszáradás következtében kialakuló fekély) vagy maradványtünet (pl. tartósan fennálló arcidegbénulás, ritkábban synkinesis, azaz rágáskor vagy mosolygáskor kialakuló pislogás vagy könnyezés) alakul ki.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kocsis Judit Belgyógyászat, Klinikai... Kocsis Judit Budapest