Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Bárányhimlő

Nyomtatás
név Bárányhimlő
latin név Varicella
csoport Gyermekbetegségek
szakterület Infektológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
baranyhimlo.jpg_2012062111280166757

leírás

Betegség leírása

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző betegség, amely főleg a kisgyermekeket érinti. A levegőben lévő mikrocseppekkel terjed. Nagyon fertőző, aki 5 percig egy helyiségben tartózkodik fertőző bárányhimlős beteggel és még nem volt bárányhimlős, nagy valószínűséggel elkapja a betegséget.

Aki egyszer már volt bárányhimlős, egész életére védett lesz, többet nem kapja el ezt a fertőzést.
Viszont a fogékony felnőttek is lehetnek bárányhimlősek, náluk a betegség súlyosabb formában zajlik le. A fogékony várandós anyák bárányhimlője a magzatot is veszélyezteti: a terhesség első 20 hetében fejlődési rendellenességet, a várandósság utolsó hetében pedig veleszületett bárányhimlőt okozhat a kisbabában.

A klinikai kép klasszikus:
A lappangási idő 16-20 nap, azaz bárányhimlős beteggel való találkozás után ennyi idő múlva jelennek meg a tünetek.
A viszkető, hólyagos kiütések jelennek meg elsősorban a törzsön és a hajas fejbőrön, amelyek aztán átalakulnak bőrből kiemelkedő kis csomókká (papulák), illetve a bőr szintjében lévő kicsiny piros foltokká (makulák). Később a kisgyermek elvakarja a kiütéseket és ennek következtében kis sebek, pörkösödés alakul ki a bőrön. Jellemző, hogy a hólyagok, papulák, makulák és pörkök egy időben vannak jelen a gyermek bőrén.
Láz, fejfájás, rossz közérzet, hányinger és hányás is megelőzheti a bőrtüneteket.
Jellemző, hogy családon belül az egymás után fertőződő gyermekek bárányhimlője egyre súlyosabb lefolyású, nehezebben gyógyuló kiütések a jellemzők.
A betegség addig fertőz, amíg új hólyagok jelennek meg a bőrön.

A betegség szövődményei lehetnek:
- Kisagyi gyulladás, amely leggyakrabban már a gyógyulás időszakában alakul ki. Tünetei: szédülés, járásbizonytalanság, kóros szemmozgások.
- A bőr bakteriális felülfertőződése: Az elvakart területen baktériumok juthatnak be a bőrbe és ott gyulladást alakítanak ki. Lázzal, fájdalommal, bőrpírral, gennyes váladékozással jár. Különösen akkor veszélyes, ha a bőr mélyebb rétegeit is eléri a gyulladás, esetleg az izomba hatol.
- Agyvelőgyulladás: Eszméletzavarral, görcsrohamokkal jár, a gyógyulási idő hosszú lehet.
- Reye-szindróma: A májelégtelenség egyik formája, amelyet a bárányhimlővel és szalicilát típusú fájdalomcsillapítókkal hoznak összefüggésbe.

A felnőtteken, immunbetegeken, várandósokon a bárányhimlő lefolyása súlyosabb, nem ritka a bárányhimlő okozta tüdőgyulladás sem, amely intenzív osztályos kezelést és gépi lélegeztetést is igényelhet.

Fontos, hogy az övsömör nevű betegséget szintén a bárányhimlő vírusa okozza, azonban ez azoknál alakul ki, akik már voltak bárányhimlősek.
A vírus az idegdúcok sejtjeiben megbújik, és ha a szervezet valamilyen okból legyengül, a vírus aktiválódik és kialakítja az idegdúcnak megfelelő testtájon a hólyagos, „övszerűen" elhelyezkedő tüneteket.
Az övsömör nem fertőző.

Betegség tünetei

Hólyagos bőrkiütés, viszketés, pörkösödés
Láz, fejfájás, rossz közérzet, hányinger és hányás is megelőzheti a bőrtüneteket.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek