Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az emésztőrendszer gyógynövényei I.

2009. 04. 07 07:13 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Talán nincs is olyan ember, akinek ne lennének valamilyenfokú emésztési problémái. Ezeknek eredete nem ritkán a feloldatlan idegfeszültség, a rossz táplálkozási szokások vagy a helytelen életmód. A legjobb persze az lenne - felismerve az ok-okozati összefüggést - ha a kiváltó okot szüntetnénk meg, addig azonban a gyógynövények sokaságai ajánlják magukat bajainkra.
Ezerjófű: keserű íze miatt nem igazán kedvelik, pedig a máj, az epe és a hasnyálmirigy működését is szabályozza, áthangolja az egész emésztőrendszer tevékenységét, megszünteti a teltségérzetet, hányingert.
Elsősorban alkotóelemként tanácsos fogyasztani teakeverékekben. Vigyázat: étvágyjavító!

Borsos-menta: hányás, hányinger esetén teáját hidegen kell kortyolgatni. (1 kávéskanálnyit kb. 2 dl vízzel forrázunk le.) Fokozza a nyál és epetermelést, epehajtó, epekő elleni, epegyulladásra is jó hatású - ezekben az esetekben azonban már melegen igyuk. Két hét után tartsunk egy hét szünetet. Teakeverékekben 5-6 hétig is iható. Erkélyen balkonládában is megél, évelő növény, így következő tavasszal újra kihajt.

Citromfű: különösen a szorongás, negatív lelki hatás következményeként jelentkező bajok esetén érhetünk el használatával csodás eredményeket (teltségérzet, gyomorégés, lepedékes nyelv). Akkor kell erre gondolnunk, ha egyébként nem fogyasztunk erős, fűszeres, zsíros, túlédesített ételeket, ha táplálkozásunk egészségesnek mondható.

Ánizs és kutyabengekéreg egyenlő arányban keverve: székrekedés ellen (1 teáskanálnyit forrázunk 2 dl vízzel).

Korpafű: még egészen súlyos esetekben is nagyon jó hatású a májelváltozásos betegségekben. Egészen kis mennyiség is hamar megszünteti a megnagyobbodott máj által okozott légszomjat.

Vérehulló fecskefű: segít újjáépíteni a májsejtek működését. Csak teakeverékekben fogyasszuk! És 2 hét után tartsunk 2 hét szünetet!

Cickafark: gyulladás-gátló, antibiotikus. Szelet hajt, görcsöt old. Ezt is inkább teakeverékek alkotójaként használjuk. Magában legfeljebb 3-5 hétig igyuk, legalább 2 hét szünettel. ( 2-3 percig főzzünk 1 evőkanálnyit 3 dl vízben).

Pongyola pitypang: megszünteti a kőképződési hajlamot, serkenti az anyagcserét, epe-elválasztást. Néhány hetes kúrát tartsunk. 1-2 kávéskanálnyi gyökeret 3 percig főzzünk, reggel, este 1-1 csészével igyunk. Katángkóróval társítható.

Tavasszal végezzenek a virágzó növény szárával egy tisztítókúrát, melynek során naponta rágcsáljanak el 5-6 szárat, de a virága nélkül.

Folytatjuk.