Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az anyai fertőzéstől hibás lehet a baba szíve

2009. 04. 01 07:45 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Az április és július között született babák körében gyakoribb a bal szívfél hibája, amiben egy szokványos torokfertőzést okozó baktérium játszhat szerepet - közölték hétfőn ohiói orvosok az Amerikai Szívgyógyász Kollégium orlandói találkozóján.
38 amerikai kórházban 1996 és 2006 között született 1500 baba adatait tanulmányozta Pirooz Eghtesady és csoportja. A kicsik valamennyien a baloldalt érintő szívproblémával születtek.

A kutatók egyértelmű szezonalitást találtak a csökevényes bal szívfél szindrómának nevezett eltérésnél, de ilyen nem volt megállapítható a többi betegségnél. Véleményük szerint a szezonalitás környezeti tényezőkre utal.

Eghtesady elmondta, hogy a torokfertőzést okozó Streptococcus baktérium lehet felelős, amely kezelés nélkül reumás lázat és maradandó szívbetegséget okozhat. Ez a fertőzés a téli időszakban a leggyakoribb, és terhes nőknél hatással lehet a fejlődő magzatra. A kutató hozzátette: előzetes vizsgálati eredményeik vannak arra vonatkozóan, hogy a baloldali szívfélsérüléssel született babák mamái közül soknak volt ilyen torokfertőzése terhessége alatt.