Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Asztmás rohamok és az időjárás

2010. 08. 09 09:24 forrás: Meteo Klinika
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: asztma, időjárás, klíma, zivatar, szervezet

A felsőlégúti megbetegedésekben szenvedők, az asztmások és allergiások panaszai nemcsak a frontátvonulásokkor, hanem zivatartevékenység idején is fokozódhatnak.

Az élet elengedhetetlen feltétele a megfelelő minőségű légzés. A krónikus légúti megbetegedésben szenvedő betegek légútjai túlságosan érzékenyek, a hétköznapi ingerekre is gyulladással reagálhatnak, amely azt jelenti, hogy a légutak nyálkahártyája megvastagszik, és az itt található izmok görcsösen összehúzódnak.

Ezek a tünetek allergiás, vagy idegi eredetű okból is felléphetnek, így a roham kiváltó oka lehet virágpor, házi por, fizikai terhelés, vagy a fokozott stressz. Sok esetben viszont az időjárási viszonyok megváltozása váltja ki a tüneteket.

Zivataros időben mindig legyen kéznél

Zivataros időben mindig legyen kéznél


A légköri viszonyok változásakor a légnyomás változása, a levegő nedvességtartalma, a megváltozott légköri elektromosság az, ami felelős lehet az asztmás roham kialakulásában. Az asztmát sokszor a száraz, téli hideg, illetve az erősen párás levegő váltja ki. Vannak olyan asztmás betegek, akiket az időjárási frontok is érzékenyen érintenek, mások a tartósan meleg vagy hosszasan fennálló, extrém hideg időjárás esetén érzi magát rosszabbul.
Az őszi ködös-párás időjárás is provokálhat asztmás rohamot, a szeles időben felkavarodó por-, pollenszemcsék is lehetnek irritálóak.


Hogyan enyhíthetők a tünetek?


Minden betegnek ismernie kell a betegségét, az állapotát, azt, hogy pontosan mire érzékeny, és hogy mi váltja ki nála a tüneteket (a beteg gyermekek esetében a szülőknek kell ezekre is figyelniük). Így lehetőség szerint elkerülhetők a panaszok, az állapot esetleges rosszabbodásával járó tényezők.


Az időjárás okozta légköri változások igen gyakran okozzák az asztmás panaszok erősödését. Természetesen nem lehet elmenekülni az időjárási viszonyok elől, és nem is kell!
A természet erőit nem tudjuk megváltoztatni, nekünk kell megváltoznunk, alkalmazkodnunk hozzájuk, tisztelni őket.

Együtt élve az időjárással, lélegezzen szabadon!

Együtt élve az időjárással, lélegezzen szabadon!


Az időjárás hatása mindenkinél másként jelentkezik, hiszen nem vagyunk egyformák, így nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály. Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.
Az időjárásprofil segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen időjárás okozta egészségügyi hatásokra számíthat. A profil által szolgáltatott ismeretanyag tudatos alkalmazásával sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, valamint fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.


További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Bellovicz Sándor Háziorvostan... Bellovicz Sándor Szigetszentmiklós