Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Asztma

Nyomtatás
név Asztma
latin név Asthma bronchiale
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Allergológia és klinikai immunológia, Tüdőgyógyászat
asztma_jpg_2011052616330590147

leírás

Asztmának nevezzük a rohamokban jelentkező nehézlégzést, melyet a tüdőkben található hörgők összeszűkülése hoz létre.

Betegség leírása

Asztma

Asztmának nevezzük a rohamokban jelentkező nehézlégzést, melyet a tüdőkben található hörgők összeszűkülése hoz létre. Asztmás betegnél megfigyelhető a hörgőiknek a túlérzékenysége, amely azt jelenti, hogy bizonyos fizikai vagy kémiai hatásokra fokozottan, érzékenyebben reagálnak, és hoznak létre hörgőszűkületet, mint a nem asztmás egyének. A hörgőszűkületet sokféle hatás válthatja ki, például allergiát kiváltó anyagok (allergének: pollen, állati szőrök, ételek, egyes nehézfémsók), irritáló gázok, erős fizikai megterhelés, hideg levegő belégzése, sűrű köd, légúti vírusfertőzések, gyomorsav visszaáramlás, bizonyos gyógyszerek (például: nem szteroid gyulladásgátlók), pszichés hatások. A kialakult hörgőszűkület vagy spontán, vagy gyógyszeres kezelésre oldódik, vagyis reverzibilis.

Szövettanilag ilyenkor a hörgők diffúz eosinophil sejtes gyulladása figyelhető meg. A hörgőszűkületet 3 fő tényező együttesen hozza létre:
- A légutak simaizomzatának összehúzódása.
- A gyulladás miatt kialakult hörgőnyálkahártya vizenyő.
- A hörgőkben kialakult fokozott nyákképződés.

Az asztma két fő csoportra osztható:
1. allergiás asztma (extrinsic asthma bronchiale): ilyenkor ismert az asztmás rohamot kiváltó allergén. Ide tartozik a betegek 60-65 %-a. Ezen betegeknél gyakori más allergiás betegség jelenléte is (például: ekcéma, szénanátha).
2. nem allergiás asztma (intrinsic asthma bronchiale).


Betegség tünetei


Rohamokban jelentkező sípoló légzés, fulladás, mellkasi nyomásérzés, köhögés. A sípolás általában kilégzéskor jelentkezik, és sokszor szabad füllel is hallható. A köhögés lehet száraz, de lehet köpetürítéssel járó is, a köpet gyakran nagyon sűrű, tapadós, sárga színű (a benne található nagyszámú eosinophilsejtek miatt). A fulladás mértéke a hörgőszűkület mértékétől függ. A rohamok leggyakrabban a hajnali órákban jelentkeznek, mert bizonyos hormonális tényezők miatt ebben az időszakban legszűkebbek a hörgők.

Súlyos asztmás roham esetén a fentieken túl jelentkezhet még: szapora szívdobogásérzés, kapkodó légzés, verejtékezés és légzés elégtelenség is.

A rohamok közötti időszakban a beteg panaszmentes lehet.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek