Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Gyógynövényekkel fertőtlenít a kékcinke

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A kékcinkék illatozó növényekkel, például mentával és levendulával bélelik fészkeiket: az antibakteriális hatású növények ugyanis fertőtlenítik a fiókák otthonát, így azok gyorsabban növekednek, és nagyobb az esélyük a túlélésre.
A kutatók a korzikai kékcinkéknél (Cyanistes caeruleus) figyelték meg a jelenséget. Korábban azt feltételezték, hogy az aromás növényeknek parazitaűző hatásuk lehet, mivel azok többségét a Földközi-tenger térségében a tradicionális orvoslásban alkalmazzák.

Adele Mennerat, a norvégiai bergeni egyetem biológusa ezért a francia nemzeti kutatóközpontban (Montpellier) és a toulouse-i egyetemen dolgozó kollégáival először azt vizsgálta meg, hogy milyen hatással vannak e növények a fémeslegyek lárváira, amelyek gyakran előfordulnak a cinkefészkekben, és a fiókák vérét szívják. Többszöri nekifutásra sem sikerült kimutatniuk, hogy a növények hatással volnának a fémeslégy-fertőzöttségre. Ezért a madarakon élő baktériumokra kezdtek összpontosítani.

Kékcinke

Kiderítették, hogy az aromás növények, így a spanyol levendula (Lavandula stoechas), az almaillatú menta (Mentha suaveolens), a curry fűszernövény (Helichrysum italicum) és az Achillea ligustica elnevezésű cickafark, jelentősen megváltoztatják a cinkefészkekben élő baktériumközösségek összetételét, különösen a fiókákon tenyésző baktériumok számát csökkentik. Az illóanyagok pontos hatásmechanizmusa azonban nem ismert.

Az aromás fészkekben kikelő fiókák gyorsabban növekedtek, és több vörös vértestük is volt, amely a vedlés utáni túlélési esélyeiket jelzi - írja a BBC hírportál az Oecologia című szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva.

Mennerat úgy véli, hogy a fertőtlenített fészkekben a fiókáknak kevesebb energiát kell szánniuk immunrendszerükre, így többet fektethetnek a növekedésbe.

Sok kérdés vár még megválaszolásra, például az, honnan ered e furcsa szokás. A kékcinke rokonai, például a fenyves- vagy a széncinege ugyanis nemhogy nem alkalmaznak aromaterápiát, még csak nem is díszítik ilyen növényekkel fészkeiket. Az is meglepő, hogy egyes madarak más-más aromanövényeket részesítenek előnyben, attól függetlenül, hogy bőséges-e belőlük a kínálat vagy sem. Egy bizonyos levendulás élőhelyen a megfigyelt kékcinkék például csak mentát voltak hajlandók gyűjteni, amely a fészkektől távolabbra volt található.

Arra is kíváncsiak a kutatók, hogyan öröklődnek ezek az egyéni preferenciák a madarak között.