Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Aromaterápia hirtelen támadt vágyak ellen

Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: aromaterápia, vágyak, terápia, dohányzás, evés, vágyakozás
Aromaterápia hirtelen támadt vágyak ellen

Az illatszerek hatásáról a szervezetre és a pszichére már emberemlékezet óta beszélnek. Tudott dolog, hogy illatszertől függően az agy különböző területei aktivizálódnak és ez különböző eredményekhez vezet. Ilyen eredmény lehet a testsúlyt és a diétát zavaró „valami finom" hirtelen megkívánásának megszüntetése.

Két ausztrál pszichológusnő publikálta a Psychological Science-ben ilyen irányú kutatásainak eredményeit. Teszteltek egy csoportot, amelynek tagjaiban "kiprovokálták" a hirtelen vágyat a csokoládé iránt, majd felidéztették velük az eukaliptusz illatát és a csokoládé Aromaterápiairánti sóvárgás szinte varázsütésre eltűnt.

A kutatók szerint azonban ezt a hatást komolyabb dolgokra is fel lehet használni, például olyan zavarokban, mint a bulimia vagy az alkoholfüggőség. A stratégia rendkívül hasznos lehet annál is, aki nehezen marad meg a diétájánál, vagy kevesebbet akar enni. Különösen ott működik a dolog, ahol a sóvárgás valami jó iránt nem
betegség szimptómája.

A kísérlet során más tapasztalatokat is gyűjtöttek a kutatók. "A hirtelen erős vágy nagyon élénken és világosan jelenik meg mentális képekben. Mivel az emberek agyi kapacitása korlátozott, és ezt a kapacitást felhasználja az adott dolog képeinek felidézésére, másra már nem jut belőle." - írják, mivel kiderült, hogy a csoport tagjai a vágyakozás miatt lassabban tudták megoldani a kapott feladatokat.

Az ausztrál pszichológusok a következő lépésben a hirtelen támadt vágyakozás fent leírt ellenszerét képtelen vágyakat érző embereknél akarják kipróbálni, hogy megfigyelhessék, ebben az esetben is lehet-e eredményeket elérni.