Aromaterápia 18. - A pomádék

A pomádék különféle zsiradékokba kevert illóolajok, melyek összevegyítve számos előnyös tulajdonságos hordoznak.
Babérlevélolaj
Kézmelegre (30-35 \'C) felmelegített, fél liter olívaolajba (lehet más, tiszta, hidegen kinyert étolaj is) 100 g friss vagy 50 g szárított babérlevelet teszünk, elegyítjük és 10 napig napos ablakban, vagy más meleg helyen érleljük. Alkalmazható reumás és izületi fájdalmakra, dagadt izületekre, rándulásra, de ételek ízesítésére is.
Majoránnaolaj
Kézmelegre (30-35 \'C) felmelegített, fél liter olívaolajba (lehet más, tiszta, hidegen kinyert étolaj is) 100 g friss vagy 50 g szárított majoránnát teszünk, elkeverjük és 10 napig napos ablakban, vagy más meleg helyen érleljük.
Alkalmazható mirigydaganatra, amelyet naponta többször kenegetünk vele, amíg felpuhul. Ételeket is ízesíthetünk vele.
Orbáncfűolaj
Kézmelegre (30-35 \'C) felmelegített, fél liter olívaolajba (lehet más, tiszta, hidegen kinyert étolaj is) 100 g friss vagy 50 g szárított majoránnát teszünk, elkeverjük és 10 napig napos ablakban, vagy más meleg helyen érleljük. Piros lesz. Antidepressziós hatású, ekcémás, pikkelysömörös bőrre használjuk. (Egyes népi megfigyelések szerint megszünteti a kóros szövetburjánzást.)
Folytatjuk az utolsó résszel, a hidegolajos kivonatokkal.