Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Aromaterápia 17. - Az illóolajok konyhai és egyéb alkalmazása

Nyomtatás kedvencekhez

Az illóolajok a korábbakban megismert hatásain túl, nagyszerű ételízesítők, aromásítók is egyben. Lehet étkeinket vagy italainkat dúsítani, különlegessé tenni velük.

Konyhai alkalmazás
Az illóolajokkal számos ételt és italt aromásíthatunk. Tehetjük teába, frissítő limonádéba, salátaolajokhoz, mézekbe, süteményekbe (ha nem használjuk el azonnal hűtőszekrényben, sötét helyen tároljuk). 1 csésze italhoz 1 csepp olajat adagolunk.

Tea: citrom, mandarin, narancs, fahéj illóolaj különösen finommá teszi.
Frissítő limonádé: a citrom, a narancs, a mandarin illóolaja.
Hűtő ital: borsmenta.
Melegítő ital: fahéj.
Salátaolaj (len-, tökmag-, olívaolajhoz stb.): citrom, kapor, kömény, majoránna, rozmaring. 2-3 deciliter alapolajhoz 2-3 csepp illóolajat adunk, és alaposan összerázzuk.
Mézízesítés: 1 kg mézhez 1-2 csepp citrom-, narancs- vagy mandarin illóolaj.
Sós sütemények: fél kg liszthez 1-2 csepp kapor-, kömény illóolaj.
Édes sütemények: fél kg liszthez 1-2 csepp fahéj-, citromolaj.
Krémekbe a citrom, narancs, fahéjolaj nagyon finom. Fél liter krémhez 1-1 csepp.

Egyéb felhasználás
Az illóolajok fertőtlenítő, szagtalanító hatását használjuk. Alkoholban feloldva és vízhez adva dezodorálhatunk és illatosíthatjuk a testünket, valamint a lakásunkat, pumpás palackba töltve és szétpermetezve.
Öblítő vízbe is cseppenthetjük.
Kis illatpárnákra cseppentve illatosíthatjuk a szekrények belsejét.
Télen, amikor légúti fertőzések ideje van, érdemes papírzsebkendőre cseppenteni és - mondjuk tömegközlekedés, szórakozás vagy munka során, amikor sok emberrel érintkezünk - időnként beleszagolni, hogy elejét vegyük a baktériumok, vírusok támadásának.
Legsokoldalúbb a citrom illóolaja.

Folytatjuk a pomádékkal, és végül a hidegolajos kivonatokkal.