Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Aromaterápia 15. - Az illóolajok alkalmazása külsőleg - a fürdő

Nyomtatás kedvencekhez
Fürdőzés - Fotó: MTI
Fürdeni már az ókoriak is szerettek, sőt ismerték a vizek gyógyhatását is. A természet patikájában fellelhető elemek segítségével az élvezet egyben gyógyulás is lehet. Egy pihentető fürdő az alábbiakban ismert módszerekkel élménydúsabbá tehető.
Fürdő
Az illóolajok nem oldódnak a vízben, fizikai tulajdonságuk, hogy úsznak a tetején, ezért a fürdővízbe adagolás előtt muszáj valamilyen oldószert alkalmazni, hogy elkeveredjen a vízzel. Fontos, hogy az oldószer a bőrt ne irritálja, hanem jó hatással legyen rá. Úgynevezett vivőanyag lehet a tejszín, méz, tusfürdő, habfürdő, szappan, folyékony szappan. Az oldószerhez (2-5 kanál méz, 1-2 dl tejszín, vagy a szokásos mennyiségű tus-, habfürdő) 8-10 csepp illóolajat adunk, elegyítjük, és a fürdővízzel elkeverjük.

Nyugtató fürdő
Ajánlott illóolajok: majoránna, geránium, narancs, mandarin, levendula, fahéj. Lehetőleg méz legyen a vivőanyag, hiszen az is nyugtató hatású.

Frissítő fürdő (például egy fáradt nap után, ha még esti programunk van, nehezen ébredőknek reggel vagy nagy nyári hőségben)
Ajánlott illóolajok: citrom, borsmenta (a hidegérzékelő sejtekre hat). Gyermekeknek narancs, mandarin. Gyermekkádba elég 1 cseppnyi mennyiség.

Izomgörcsoldó fürdő
Ajánlott illóolajok: eukaliptusz, rozmaring, levendula

Lábfürdő
Váltott vizes - értorna, vérkeringést serkentő: egy mosdótálba forró vizet töltünk, amelyhez 1-2 csepp feloldott rozmaringolajat adunk, egy másikba hideg vizet töltünk. 3-5 percenként váltogatjuk a lábfürdetést. (Érszűkület esetén érdemes a forró vízbe 30 percig főzött vadgesztenye rügy, virág vagy a termésfőzetet tölteni.)

A folytatásban az illóolajok külső, a bőrön át ható használata (masszázs) következik.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Vass Judit Kórházi szakorvos Vass Judit Nyíregyháza