Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Anorexia

Nyomtatás
név Anorexia
latin név Anorexia nervosa
csoport Pszichiátriai betegségek
szakterület Pszichoterápia, Pszichológia, Pszichiátria
anorexia_jpg_2011040613053861359

leírás

Betegség leírása

Az anorexia szó jelentésével ellentétben (ami annyit tesz, hogy étvágytalanság) az anorexia nervosa legjellemzőbb tünete nem az étvágytalanság, hanem a meglévő étvágy megtagadása, az ételek fogyasztásának elkerülése. Ezek az emberek kórosan félnek az elhízástól, annak ellenére, hogy kóros mértékben soványak (a normál testsúlynál min. 15%-kal kisebb a súlyuk, vagyis a testtömeg-indexük 17.5 alatt van). Önmagukat amolyan torzított tükrön keresztül nézik (saját testük észlelésének zavara) és magukat sokkal kövérebbnek látják, mint ahogy az a valóságban van. Gondolatukat is teljes mértékben a vélt kövérségük foglalja le, gondolati szinten állandóan a testsúlyukkal és az alakjukkal foglalkoznak, gyakran nagyon merev tervek szerint étkeznek és élnek, szigorú és kényszeres kalóriaszámolás mellett. Az alacsony súly eléréséhez gyakran különböző módszereket alkalmaznak, úgy, mint a koplalás, a nagyon intenzív testmozgás, vagy különböző étvágycsökkentő tabletták szedése. Drasztikus esetben teljes mértékben elutasítják a táplálékot és étvágyukat a legkülönfélébb módszerekkel próbálják csillapítani (nem ritka, hogy papírt esznek, megsütött vattapapírt, stb.). Ilyenkor a beteg hamar kórházi kezelésre szorul, sajnos azonban nem ritka esetben (az esetek 8-9%-ban) már nem lehet rajtuk segíteni és a betegség halállal végződik. Elég nagy számban követnek el öngyilkosságot is (mintegy 26%-uk hal bele öngyilkosságba vagy a betegség szövődményeibe). Ezért nagyon fontos a zavar korai felismerése, kezelése, ami elsősorban a hozzátartozók feladata!

Az anorexia nervosa pontos okát nem ismerjük, ám a legtöbb adat pszichiátriai, illetve pszichológiai háttérre utal. Ahogy már említettük, ezek a fiatalok tele vannak szorongással, jellemző rájuk az önértékelési zavar, hangulatzavar, intim kapcsolatokat nehezen vagy egyáltalán nem tudnak létesíteni, mindennek hátterében pedig gyakran kötődési-zavar, identitászavar, vagy gyermekkori/serdülőkori trauma áll.

A betegség rendszerint normál fogyókúrázási hajlammal kezdődik úgy 13- 14 éves korban, elsősorban lányoknál (férfiak közötti gyakorisági előfordulása 2-10%), és fokozatosan alakul át beteges soványsággá. Becslések szerint a 15-19 éves lányok nagyjából fél százaléka szenved ebben a zavarban. A betegség kialakulásában öröklött és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak, ezeknek a fiataloknak a családjában ugyanis gyakoribb a mentális betegség és a függőséget okozó anyagok használata (alkohol, dohány, kábítószer). Egyes szakértők szerint a média által közvetített szépségideál is szerepet játszik az anorexia kialakulásában, hiszen a leginkább érintett korosztály (a tinik) identitásfejlődésében, önértékelésében nagyon fontos szerepet játszhatnak az idolok, a példaképek, ebben az esetben a kórosan sovány modellek és színésznők. A betegség hátterében azonban, ahogy már említettük, elsősorban pszichiátriai vagy pszichológiai okokat kell keresni, pszichiátriai kezelés nélkül a betegségen nem is lehet segíteni. Elhagyhatatlan azonban a szomatikus tünetek és szövődmények kezelése is.
A hatékony kezelés érdekében, nagyon fontos a minél korábbi beavatkozás, a hozzátartozók segítsége és a tünetek minél korábbi észlelése. Már a klinikai tünetek megjelenése előtt is feltűnő lehet, hogy ezeknek az embereknek nagymértékben megváltozik a viselkedése, feltűnő lesz az aprólékos, pedáns viselkedésük, a nagyfokú precizitásuk, és az, hogy önmagukkal szemben nagyon magas teljesítménymércét, nagyon magas elvárásokat állítanak fel. A legfeltűnőbb tünet, hogy testalkatuk láthatóan kórosan sovány, az erre vonatkozó megjegyzéseket azonban figyelmen kívül hagyják. Önértékelésükben érezhetően súlyos zavar figyelhető meg, ritkábban létesítenek párkapcsolatot, vagy ha mégis, kerülik az intimitást, a szexuális érintkezést.


Betegség tünetei

Kóros soványság, kóros félelem az elhízástól, a meglévő étvágy megtagadása, nőknél menstruáció kimaradása vagy annak teljes elmaradása, kóros szorongás, székrekedés, puffadás, percepciózavar a saját testükkel kapcsolatban, gondolkodászavar, önértékelési zavarok, szexuális zavarok, hangulatzavarok, késői tünetként: fokozott szőrnövekedés az egész testen, izomsorvadás, bélrendszeri panaszok, különböző infekciók.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek