Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Amyotrophiás lateral sclerosis (ALS) - motoneuron betegség

Nyomtatás
név Amyotrophiás lateral sclerosis (ALS) - motoneuron betegség
latin név Amyotrophias lateral sclerosis
csoport Idegrendszeri betegségek
szakterület Neurológia
als_jpg_2011051815265276123

leírás

A betegség tünetei:

Izomsorvadás, izomgyengeség, ami a végtagok disztális (kéz-, talpi-, bokatájéki) részén figyelhető meg. Nyelészavar, félrenyelés. Akaratlan izomrángások. Nyelésképtelenség, fogyás, légzéselégtelenség a végstádiumra jellemző. Fontos kihangsúlyozni, hogy érzészavar, zsibbadás, vizelés-, székelészavar, szemmozgás-zavar általában nem észlelhető!

A betegség leírása:

A centralis (mozgatókérgi) és perifériás (gerincvelői) mozgató idegsejtek (motoneuronok) fokozatos pusztulásával járó progresszív idegrendszeri megbetegedés, amely testszerte az izmok gyengeségéhez, sorvadásához és 3-8 éven belül halálhoz vezet.

Előfordulása ritka, évente 1-3 eset 100000 lakosra számítva. Kis részben családi halmozódás mutatható ki, ami egy úgynevezett superoxid dismutas (SOD1) enzim genetikai károsodása következtében alakul ki. A nem öröklődő esetek jelentős részében nem lehet kiváltó okot kimutatni, felmerül egy nagy dózisban toxikus idegátvivő anyag (a glutamát) és a sejteken belüli magas kalcium szintet eredményező enzimek kóroki szerepe is. Az erőteljes, túlzott izommunka is fokozhatja az ALS kialakulását, valószínűleg ezért gyakoribb sportolóknál és fizikai munkásoknál.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek