Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Növekszik a pollenkoncentráció, az allergiás tünetek erősödése várható

forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Cseresznyevirágzás - Fotó: MTI

Itt a tavasz, bár idén az elhúzódó hideg időjárás miatt a korán virító növények (mogyoró, éger) pollenszórása még tartósan alacsony szinten mozog, a kevésbé allergén tiszafa pollenkoncentrációja helyenként már eléri a nagyon magas szintet.

A Borsod megyei Élelmiszer Mikrobiológiai Laboratórium tájékoztatása szerint a napokban megkezdődött melegedés következtében a többi tavasszal virító fa virágzása is megindult. Ezen növények virágzási periódusuk elején vannak.

A juhar, a kőris, a nyárfa, a fűz és a szil pollenszórása kezdődött meg, ezek értéke egyelőre alacsony értéket mutat. A légköri allergén gombaelemek alacsony mértékben szállnak a levegőben.

A "pollentámadás" általában március közepén jelentkezik először, márciusban-áprilisban a fák, májusban-júniusban a füvek, júliusban a gyomnövények, augusztusban pedig a parlagfű a felelős a legtöbb allergiás panaszért.

Az allergia egyfajta túlérzékenység. Minden anyag okozhat allergiát, amely kapcsolatba kerül a szervezettel, ám a szezonális, vagyis az időszakos allergiás tüneteket a növények okozzák. Felmérések szerint minden harmadik magyar kínlódik az allergiás tünetektől.

A szélporzású fajok pollen-szemei akár száz kilométerre is ellebegnek a levegőben, ezért a városi betonrengetegben is lehet valaki szénanáthás, sőt ha nem vigyáz, akár asztmás rohamot is kaphat.

Az allergiás betegek kezelését nem elég a tünetek várható megjelenése - például pollenszezon - előtt egy-két héttel megkezdeni, hanem folyamatos terápiában kell részesíteni őket. Ha az allergiás eredetű légúti gyulladások kezelését időben megkezdik, akkor van rá lehetőség, hogy az asztma például ki sem alakul.

Az Európában és hazánkban is működő polleninformációs szolgálatok naponta, hetente mérik egy adott térségben a levegő pollentartalmát. Minden évben készül úgynevezett pollennaptár, amelyből leolvasható az adott növényfélénél a virágzás kezdete, csúcspontja és vége.