Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Alkoholizmus

Nyomtatás
név Alkoholizmus
latin név Alcoholismus, alcoholophilia, alcoholomania
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása, tünetek


Az alkoholizmus pszichés kényszer hatására szesztartalmú italok mértéktelen, rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása. E krónikus, önpusztító betegségben szenvedő emberre jellemző, hogy az alkoholizálást, annak minden káros következménye ellenére sem tudja abbahagyni.
A kiváltó ok ismeretlen. Eleinte a feszültségoldó hatása miatt iszik a beteg, majd az idő múlásával hozzászokik, később függőségbe kerül vele. A hosszabb időn át történő rendszeres alkoholfogyasztás krónikus alkoholizmushoz vezet.

Veszélyeztető faktorok között meg kell említeni a
genetikai hatásokat (ha jól bírja az alkoholt, több generációs hatás feltételezhető),
családi hatások: a szülők, testvérek, közeli rokonok szenvedélybetegsége, anya-gyermek kapcsolatából eredő diszharmónia, szülő-gyerek konfliktus, gyermekkori fizikális és/vagy szexuális visszaélések,
iskolai hatások: beilleszkedési zavar, tanulási nehézségek, készségzavarok,
kortárshatások: negatív kortárscsoport, közös alkoholfogyasztás, antiszociális társaság, korai szexuális aktivitás,
pszichológiai hatások: személyiségzavar, hiperaktivitás, figyelmi problémák, antiszociális viselkedés, alacsony önértékelés, érzelmi labilitás, elszenvedett traumák (gyász, veszteség, a biztonság hiánya),
szociálpszichológiai nehézségek: kisebbségi csoportok szokásrendjéből adódó hátrányok, alacsony szociális helyzet, deviáns megnyilvánulások, társadalmi beilleszkedési zavarok.
Az alkohol jó nedvszívó és vízzel minden arányban való jó keveredésének köszönhetően a szervezetben gyorsan felszívódik, a vízterekben egyenletesen eloszlik, és a sejtek membránját oldva, könnyen bejut azokba, ahol meggátolja az anyagcsere-folyamatokat. Különösen a központi idegrendszerre fejt ki bénító, narkotikus hatást, míg a zsigeri szervekben zsíros degenerációt okoz.
Már viszonylag kis mennyiségben is az észrevevési, megjegyzési, megítélési, társítási, lényegmegragadási képességeket tompítja, megnyújtja a reflexidőt, a nagyagykérgi gátlások gyengítése révén gátlástalanságot, eufóriát, önkontroll-hiányt okoz. A B1 vitamin hiánya miatt csökken a megjegyző képesség, idő- és térbeli zavartság jelentkezik, elvész a rövid- és a hosszú távú memória, a kiesett emlékképeket kitalált „történetekkel" pótolja.

Krónikus alkoholizmusról a hosszabb időn át tartó, rendszeres alkoholfogyasztás után beszélünk.
Testi tünetek a gyomorgyulladás, gyomorhurut étvágytalanság, májnagyobbodás és zsugorodás, idegrendszeri zavarok, ideggyulladás, az ideg- és agysejtek elhalása, súlyosabb esetben agy-zsugorodás, látászavarok, szívelégtelenség, aritmia, magas vérnyomás, érgyulladás, agyvérzés, kóros vesezsugorodás, izületműködési problémák, impotencia, végtagremegés.
A pszichés tünetek a butulás, az erkölcsi tudat csökkenése, az akaraterő, ítélőképesség, logikai tevékenység erős beszűkülése hallucinációk, nagyfokú nyugtalanság, agresszivitás, üldözési mánia.
Az alkoholizmus a munka elvesztéséhez, a családi élet felbomlásához, a társadalmi életbe való beilleszkedési nehézségekhez is vezethet. Minél több zavar, veszélyeztető faktor adódik össze, annál nagyobb a sodrás a szenvedélybetegség kialakulása irányába.

Az ivás hirtelen abbahagyása alkohol-megvonásos tüneteket produkál (verejtékezés, hányinger, szédülés, általános rosszullét és gyengeség, alkoholos epilepszia /görcsös roham/, remegés).

A krónikus alkoholizmus gyakran vezet olyan elmezavarokhoz, mint a
delírium tremens: hallucinációkkal, kéz- és fejremegéssel jellemzett állapot. Az alkoholos delíriumban lehet lázas, tömeges, haptikus hallucinációi lehetnek (képzeletében tömegesen lepik el vagy veszik körül rovarok, kisebb állatok, egerek, patkányok...) a tudat beszűkül, nagyfokú a pszichés nyugtalanság,
hallucinózis: fénycsóvák, tüzes karikák „látása", a fülekben zúgás, ciripelés, el nem hangzó szavak, egész mondatok „észlelése",
• dementia /szellemi leépülés/: az intellektuális teljesítőképesség visszafordíthatatlan csökkenése, enyhébb mértékben csupán a magasabb gondolkodásbeli képességeket érinti, mint a kritikai, lényegmegragadási, ok- és okozati viszonyokban való belátási képesség,
alkoholos paranoia: nem rendszerezett, elsősorban féltékenységi téveszmék, agresszivitás.

Az alkoholfogyasztás folyamatosan nő Magyarországon, egyre fiatalabb korra tehető a kezdete, egyre nagyobb teher a társadalom és az egészségügy számára. Egyértelműen bizonyított tény, hogy a nők fogékonyabbak az alkoholos eredetű májmegbetegedésre. Az alkoholos májkárosodás tüneteinek kialakulása nagymértékben függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, minőségétől (az olcsó, vegyszeres, kannás borok veszélyesebbek), a függőség és a rendszeresség időtartamától és gyakoriságától.

Az alkoholbetegség fázisai:

1. kezdeti, tisztán tüneti, alfafázis: az alkalmi, ivási ok keresése, a kipróbálási szakasz, amikor a berúgás után bűntudat keletkezik, ami „ok" az ismét-ivásra,

2. kritikus bétafázis: itt válhat megszokássá, szenvedéllyé. Jellemzi a tagadás, kontrollvesztés és a racionalizálási törekvések (én sem iszom többet, mint más..., bármikor abbahagyom...). Elhanyagolja küllemét, környezetét, táplálkozását, szexuális aktivitása csökken. Jellemzi a markáns önsajnálat.
Itt jelennek meg a környezeti ráhatások, mint a válást ígérő házastárs, munkahelyi problémák, valamint a reggeli „célzóvíz"szükségessége, amely már a biztos függőség jele,

3. idült gammafázis, a megszokásból ivás: egyre több az ittas, részeg fázis, egyre kevesebb és rövidebb az absztinens szakasz. Romlik az elfogyasztott szesz minősége, az italtolerancia beszűkül a májkárosodás miatt, félelmek gyötrik, remeg, butul és testi szövődmények jelentkeznek,

4. deltafázis: a súlyos testi függőség miatt állandóan szüksége van egy bizonyos mennyiségre, hogy megakadályozza a kínzó elvonási tüneteket,

5. epszilon-alkoholistára jellemző a depresszív lehangoltság, fokozott ingerlékenység, az alkohollal kapcsolatos, szinte rögeszmés gondolkodás, az alkoholszükséglete kielégítetlensége.

Terápia

Az ENSz Egészségügyi Világszervezet, a WHO (World Health Organization) szerint alkoholbeteg az, aki az alkoholfogyasztás miatt szellemi károsodást, testi-lelki egészségromlást szenved, az interperszonális viszonyai, valamint társadalmi és anyagi helyzete károsodik.
A probléma összetett, ezért a gyógyítás, megoldás is több alapon álló terápiát igényel. A kezelés összetevői: a testi, fizikai károsodást orvosi, biológiai terápia, a lelki károsodásokat a pszichoterápia, valamint a társadalmi és anyagi helyzet javítását szolgáló szocioterápia, továbbá a hazánkban működő önsegítő csoportokkal (AA= Névtelen Alkoholisták, TÁMASZ, Családsegítők) való kapcsolat felvétele.
A kezelést kiegészítik a természetgyógyászati keretek között képzett fülakupunktúrás addiktológusok.

Szenvedélybetegek esetében a teljes absztinencia javasolt.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek