Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Pajzsmirigy gondokat okoz néhány rovarirtó

2010. 02. 16 11:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: pajzsmirigy, pajzsmirigy-alulműködés, nők, rovarirtó, férfiak

Bizonyos típusú rovarirtószerek növelik a nőknél a pajzsmirigy betegségeinek kockázatát, állapították meg amerikai kutatók.

A pajzsmirigy a szervezet energiafelhasználásában játszik fontos szerepet, megbetegedése gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

A Nebraskai Egyetem munkatársai Whitney S. Goldner vezetésével 16 500, Iowa államban és Észak-Kaliforniában élő nő egészségügyi adatait elemezték. A nők valamennyien olyan férfiak feleségei voltak, akik az 1990-es években korlátozottan forgalomba hozható rovarirtószerek alkalmazására kaptak engedélyt.

A nők 12,5 százaléka számolt be pajzsmirigye megbetegedéséről, 7 százalékuknál alulműködés, 2 százalékuknál pedig túlműködés jelentkezett. Mint Goldner jelezte, az átlagnépesség körében csak 1-8 százalékos gyakorisággal diagnosztizálják ezeket a betegségeket.

A szakemberek 44-féle növényvédőszert vizsgáltak, ezek közül egyesek különösen emelték a kockázatot. A mezőgazdasági gombaölőszereknek kitett nők között például ebben a körben is 1,4-szeres volt a pajzsmirigy alulműködésére való kockázat növekedése.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy tanulmányukat nem úgy tervezték meg, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést állapíthassanak meg, így ehhez további vizsgálatok szükségesek.